POLIMAC PREPORUČUJE

Kralj rock‘n‘rolla zaslužio je više od puke razmetljivosti Baza Luhrmanna i njegovog prekrajanja povijesti

Austin Butler kao Elvis Presley u filmu ”Elvis”

 Profimedia/Profimedia
Austin Butler, koji inače nije bio prvi izbor za ulogu Elvisa Presleyja, perfektno je utjelovio vjerojatno najvećeg zabavljača svih vremena

Veliki događaj ovogodišnjeg kanskog festivala bila je premijera dugo iščekivanog filma "Elvis", biografije kralja rock'n'rolla, u režiji Baza Luhrmanna, znanog po vizualnim spektaklima "Romeo i Julija", "Moulin Rouge!", "Australija" i "Veliki Gatsby".

Film je u radu još od 2014., najviše je promjena bilo među scenaristima, a i oko glumca koji će glumiti Elvisa lomila su se koplja. Naposljetku su otpala poznata imena kao Ansel Elgort, Miles Teller, Aaron Taylor-Johnson i Harry Styles, a u prvi plan iskočio je slabo poznati Austin Butler. Zapravo, potonjem je najviše pomogla preporuka Denzela Washingtona, a i demo snimka koju je napravio sam i poslao redatelju. Osim toga, Luhrmann je htio da gledatelji otkriju novog Elvisa, a to je slabo poznati Butler (uglavnom je igrao na televiziji), a ne da ga čitavo vrijeme zasjenjuje neko poznato glumačko ime.

Premijera u Cannesu prošla je dobro, film su podržale Elvisova supruga Priscilla Presley, povremena glumica i spretna poslovna žena (vodi njegovu ostavštinu), njegova kći Lisa Marie Presley (kraće vrijeme u braku s Nicolasom Cageom, pa i Michaelom Jacksonom) i unuka Riley Keogh, zapažena glumica i redateljica.

Kritike su raznolike, većina recenzenata hvalila je odabir mladog Butlera, oko bombastične Luhrmannove režije sudovi su oprečni, no tko poznaje njegov opus, ništa drugo nije ni mogao očekivati.

Poprilično truda uloženo je u sklapanje soundtracka, u jednoj probi na koncertu u Las Vegasu spojeni su glasovi Presleyja i Butlera, glumca koji ga igra. Presley, naravno, izvodi "Suspicious Minds"; bilo bi svetogrđe da se netko drugi okušava u toj pjesmi, no zato su među "gostima" Eminem, talijanska rock grupa Måneskin, lanjski pobjednici Eurosonga, američka country zvijezda Casey Musgraves, te neobičan duet Stevie Nicks, bivše članice grupe Fleetwood Mac, i Chrisa Isaaka. Na tom soundtracku Elvisa ima dosta, ponajviše stoga što takav glas nitko nije mogao zamijeniti, a, uostalom, da se tako nešto i pokušalo, bilo bi poprilično protesta, jer čak i na glazbenoj usluzi kakva je Spotify, sve vrvi od Elvisovih albuma.

"Elvis" je klasičan biografski film, i reklo bi se da nije izostavljen nijedan važan događaj iz Elvisova životopisa. Kao dječaka i tinejdžera glumi ga Chaydon Jay (zanimljivo, djelomično je maorskog podrijetla), no Austin Butler preuzima ulogu kada glazbenik uspijeva pronaći svoj stil i izaziva neviđenu histeriju svojim nastupima na pozornici. Dosta rano otkrio ga je nizozemski glazbeni poduzetnik, pukovnik Tom Parker, njega glumi gotovo neprepoznatljivi Tom Hanks, maska ga je jako izmijenila, što mnogima nije bilo po volji.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o Luhrmannovom razmetljivom stilu, neupitnoj karizmi Austina Butlera i vrlo dvojbenoj odluci da se Presleyjeva biografija prekroji kako bi se, valjda, snimio zanimljiviji film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:50