69. MOSTRA

Kim Ki-duk, Malick, P. T. Andreson i De Palma u borbi za Zlatnog lava

 AP

Pod ravnanjem novog umjetničkog direktora Alberta Barbere danas na venecijanskom Lidu počinje 69. Mostra di cinema, novo izdanje najstarijeg filmskog festivala na svijetu. U vrlo zvučnoj konkurenciji jedva je moguće izdvojiti favorita. Nakon lanjske canneske pobjede Terrence Malick dolazi s filozofskom melodramom “To the Wonder” (K čudu). U konkurenciji je još jedan kultni Amerikanac - Paul Thomas Anderson - s filmom “The Master” ambijentiranim u eru velike depresije, a od američkih klasika tu je i Brian De Palma s erotskim trilerom “Passion” . Među europskim klasicima vrijedi izdvojiti Ulricha Seidla koji u Veneciju donosi “Raj: vjera”, drugi film trilogije koju je otpočeo filmom “Raj: ljubav”.

Jaka je i azijska reprezentacija: Korejac Kim Ki-duk predstavlja se moralističkim trilerom o kamataru “Milost”, Takeshi Kitano yakuza-filmom “Gnjev izvana”, a filipinski neorealist Brillante Mendoza filmom “Utroba”.

Italiju u konkurenciji predstavljaju četiri filma, a kao favorit zvuči “Uspavana ljepotica” Marca Bellocchija, temeljen na slučaju Eluane Englaro , žene u komi oko čijeg se iskapčanja s aparata razvila politička, pravosudna i etička rasprava.

Od filmova izvan konkurencije vrijedi spomenuti dokumentarac “Bad” Spikea Leeja koji je načinjen povodom 25 godina od objavljivanja albuma Michaela Jacksona. Hrvatskih filmova ni ove godine na Mostri nema, kao ni onih iz bivše Jugoslavije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 18:20