PUNI 100 GODINA

Kad se prvi put pojavila na filmu, odmah je dobila Oscara. Ali najviše se proslavila Hitchcockovim klasikom

Eva Marie Saint s Caryjem Grantom 1959. u Hitchcockovom filmu ”Sjever sjeverozapad”

 Courtesy Everett Collection/everett/profimedia/Courtesy Everett Collection/everett/profimedia
Za ulogu tajne agentice na traženje Hitchcocka Eva Marie Saint morala se ošišati, makar joj je bujna, duga kosa do tad bila zaštitni znak

Glumica Eva Marie Saint, jedna od posljednjih pravih zvijezda zlatnog doba Hollywooda, sljedeći će tjedan, u četvrtak, 4. srpnja, proslaviti okrugli, stoti rođendan.

Prije sedamdeset godina dobila je Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Na dokovima New Yorka" koji je tad nagrađen s osam Oscara, uključujući one za najbolji film, glavnog glumca (Marlon Brando). Bio je to debitantski filmski nastup Eve Marie Saint, i odmah - okrunjen Oscarom.

Rođena u Newarku, glumu je studirala na sveučilištu Bowling Green State.

Do tog slavnog filmskog debija u "Na dokovima New Yorka" glumila je na Broadwayu, radiju i televiziji.

Veliki je uspjeh imala s TV mjuziklom "Our Town" u kojem nastupa s Paulom Newmanom i Frankom Sinatrom. Tad su je uspoređivali s Helen Hayes.

image

Eva Marie Saint u četvrtak puni 100 godina

Nick Agro/Afp

U filmu "Okrug Raintree", spektaklu o američkom građanskom ratu, nastupila je uz zvijezde Elizabeth Taylor i Montgomeryja Clifta.

1959. Eva Marie Saint glumi fatalnu ženu u Hitchcockovom trileru "Sjever-sjeverozapad", velikom hitu i kod publike i kritike. U filmu su joj partneri Cary Grant i James Mason.

Za tu se ulogu tajne agentice Eve, Saint na traženje Hitchcocka morala ošišati, makar je do tad bila poznata po bujnoj dugoj kosi.

Spremajući se za agenticu Eve puno je radila i na boji glasa, morao je biti dublji i hrapaviji negoli je njezin.

1966. glumi u filmu "Rusi dolaze", u ovoj urnebesnoj komediji o ruskoj podmornici koja se nasuče na američkom teritoriju.

1996. snimala je "Titanic", dramu usred Atlantika o brodu kojeg su držali nepotopivim.

Sedam desetljeća aktivna u svijetu filma, televizije i teatra, imala je i uloge u raznim televizijskim serijama, poput serija "Taksi", "Slučajni partneri", "Frasier", te u nekoliko filmova. Posljednji film snimila je 2006. bio je to "Superman: Povratak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 17:11