NOVI FILM TOMA CRUISEA

JACK REACHER Dobro složeno akcijsko ‘plivanje protiv struje’

Sudeći po osrednjoj zaradi u američkim kinima, ništa od franšize o Jacku Reacheru, junaku krimića Leea Childa. Tom Cruise zbilja je tvrdoglav tip! Nije mu bilo dosta što mu se karijera skoro urušila krajem prošlog desetljeća zbog hirovitih odabira pa je sada, nakon što ju je stabilizirao četvrtim izdanjem “Nemoguće misije”, odlučio zaigrati tipa koji je sušta suprotnost svemu zbog čega mladi hrle u multiplekse: taj ne koristi mobitel ni poslovne kartice, automobil posudi kad mora, a omiljeno prijevozno sredstvo mu je autobus. Jack Reacher - inače bivši časnik vojne policije - kao da je stigao iz prošlog stoljeća, a i sam Cruise zašao je u godine kad bi ga klinci mogli zvati “djedicom”.

Naime, prošlog srpnja napunio je pedesetu. Njemu ne pada na pamet prikrivati se poput starijih kolega: 70-godišnji Harrison Ford nastupa u akcijskim filmovima isključivo u pratnji mlađih glumačkih zvijezda ( Shia LaBeouf, Daniel Craig), nešto slično radi i 57-godišnji Bruce Willis (u petom izdanju serijala “Umri muški” gledat ćemo ga uz Jaia Courtneyja iz serije “Spartak”, koji igra njegova sina), a stari dečki se ne srame svoje dobi jedino u komedijama koje se sprdaju s tim kako im je vrijeme prošlo.

Cruise smatra da ga se sve to još ne tiče, uostalom, u zlatno doba Hollywooda niste ni zamijetili kada su Clark Gable, Gary Cooper ili John Wayne proslavili pedeseti rođendan. Kao za inat, on je prezreo mladce (Jai Courtney u “Jacku Reacheru” igra tek pomoćnika glavnog negativca), gurnuo je u drugi plan mogućnost romance s atraktivnom Rosamund Pike (igra odvjetnicu koja je junaka odabrala za svog istražitelja), a za svoj najvažniji oslonac odabrao je 81-godišnjeg Roberta Duvalla (sočno glumi vlasnika streljane koji se uključuje u završni obračun).

Ni negativac kojem se Reacher suprotstavlja nije nekakav beskrupulozni yuppie, nego postariji gruzijski mafijaš koji testira svoje suradnike naređujući im da pojedu vlastite prste. Tko ga igra? Veliki njemački filmaš Werner Herzog (70 mu je godina), prilično uvjerljiv sa staklenim okom i odrezanim prstima.

Upravo to “plivanje protiv struje” čini “Jacka Reachera” zanimljivim ostvarenjem, ali ne i izuzetnim. Od Christophera McQuarriea, koji je svojedobno dobio Oscara za labirintski zapleten triler “Privedite osumnjičene”, očekivao se malo lucidniji scenarij, no očito roman “Jedan hitac”, po kojem je film snimljen, nije nudio ozbiljnijeg dramskog štofa. Štoviše, kad odgledate film, uhvatit ćete se kako preispitujete poneku situaciju u zapletu i ne nalazite za nju bogzna kakvog opravdanja.

Po svemu drugome McQuarriejev je drugi redateljski rad (prvi je bio intrigantan krimić “Sam protiv svih” s Ryanom Philippeom i Benicijem del Torom) vrlo solidno ostvarenje, koje pregledno prikazuje zbivanja i čvrsto profilira likove. Posjetitelji multipleksa više ne uživaju u takvoj vrsti filmova, ali baš zato ovaj i zaslužuje vrlo dobru ocjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 22:18