Kvadratura

Ivan Ramljak: Projekcije dokumentarca o El Shattu vrlo su emotivne. Spasili smo temu od zaborava

Ivan Ramljak

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" do sada je na projekcijama u Splitu, Zagrebu i Rijeci vidjelo više od 2000 ljudi

Još uvijek znam egipatsku himnu", čujemo glas u offu dok gledamo fotografije života u izbjegličkom kampu u El Shattu gdje je krajem Drugog svjetskog rata boravilo 28 000 izbjeglica iz Dalmacije. I onda nekako istovremeno starački i djevojački glas krene, pomalo se smijući pjevati - egipatsku himnu. Ovo je tek jedan od dirljivih detalja iz novog dokumentarca Ivana Ramljaka "El Shatt – nacrt za utopiju" koji je nedavno imao premijeru na Festivalu mediteranskog filma u Splitu a do sada ga je, na projekcijama u Splitu, Zagrebu i Rijeci vidjelo više od 2000 ljudi. Ramljak kaže kako ga je za ovaj dokumentarac inspirirala činjenica da je njegov djed Karlo Pansini u El Shattu radio kao doktor, ali i da relativno malo, pogotovo mlađih ljudi u Hrvatskoj zna za tu važnu priču.

Projekcije filma su kaže Ramljak, vrlo emotivne. "Sudionici zbjega i njihovi potomci su sretni jer smo po njihovim riječima spasili tu temu od zaborava. Također, otvorili su se neki komunikacijski kanali među njima, jer iz nekog razloga nisu razgovarali o toj temi ni među sobom, što mi je bilo iznenađujuće", objašnjava ovaj filmski autor čiji je prethodni dokumentarac "O jednoj mladosti" rađen na sličan način - priču nam u oba filma pripovijedaju arhivske fotografije.

Za potrebe dokumentarca korištene su fotografije iz šest izvora. "U film ih je na kraju ušlo oko tristo a od toga možda stotinjak od Ljubomira Garbina, službenog fotografa zbjega. Fotografije su birane tako da budu usklađene s temama o kojima govore protagonisti, ali i na temelju njihove umjetničke vrijednosti, "objašnjava.

A Ramljak je i jedan od organizatora Tabor film festivala koji se ove godine održava 21. put i za koji radi selekciju kratkih filmova. Pitam ga za kako bi taj festival opisao nekome tko na njemu nikada nije bio. "Kvalitetni kratki filmovi s najvažnijih svjetskih festivala u prelijepom ambijentu Dvora Veliki Tabor i Hrvatskog zagorja. Dođite jednom i vraćat ćete se sigurno!", kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:43