OBORIO SVE REKORDE

Ima 98 godina i upravo je osvojio najvažniju glumačku nagradu u karijeri: ‘Da sam znao da ću živjeti ovoliko, više bih brinuo o sebi‘

Dick Van Dyke

 Rodin Eckenroth/getty Images/profimedia/Rodin Eckenroth/getty Images/profimedia
Glumac Van Dyke u svojoj kolekciji ima dva Daytime Emmyja, Zlatni globus, nagradu Tony, Grammy te četiri Primetime Emmyja. Kako kaže: ‘80 sam godina duže u ovom poslu od ostalih‘

Američka glumačka i komičarska ikona Dick Van Dyke, ušao je u povijest kao najstariji glumac koji je ikad osvojio nagradu Daytime Emmy. Van Dyke je, naime, primio nagradu u kategoriji gostujućeg izvođača u dnevnoj dramskoj seriji "Days of Our Lives", piše Variety.

Van Dyke je rekord postavio već i samom nominacijom jer u povijesti nije bilo starijeg kandidata za tu nagradu.

"Osjećam se kao špijun iz noćnog televizijskog programa. Ja sam najstariji čovjek koji je ikada u povijesti bio nominiran. Ne mogu vjerovati. Cijeli sam život igrao uloge starih muškaraca. Da sam znao da ću živjeti ovoliko dugo, više bih brinuo o sebi", komentirao je Van Dyke te dodao:

"Imam 98 godina; možete li vjerovati? Više od 80 godina u ovome poslu. Volim vas, Bog vas blagoslovio".

Ovome legendarnome glumcu ovo nije bio prvi Daytime Emmy. Njime je nagrađen i prije četrdeset godina - 1984. godine kada je trijumfirao u kategoriji izvanrednog nastupa u dječjem programu ("CBS Library").

image

Dick Van Dyke

Steven Bergman/aff-usa.com/mega/the Mega Agency/profimedia/Steven Bergman/aff-usa.com/mega/the Mega Agency/profimedia

Van Dyke, koji u svojoj kolekciji ima i Zlatni globus, nagradu Tony, Grammy te četiri Primetime Emmyja, u spomenutoj se seriji pojavio u ulozi Mystery Mana/ Timothyja Robicheauxa. U opisu stoji da je interpretirao čovjeka oboljelog od amnezije kojemu Marlena (Diedre Hall) pomaže u premošćavanju rupa u sjećanju. Kako bi joj to pošlo za rukom, u pomoć poziva Johna Blacka i Steva Johnsona (Stephen Nichols), a između vježbi za poboljšanje sjećanja, na rasporedu su jedan ili dva glazbena broja.

Van Dyke je u seriji zaigrao zahvaljujući prijateljstvu s Drakeom Hogestynom koji tumači ulogu Johna Blacka, a u kategoriji je pobijedio Lindena Ashlbyja iz "The Young and the Restless" (CBS), Ashley Jones iz "The Bold and the Beautiful" (CBS), Alley Mills iz "General Hospital (ABC) te Guyja Pearcea iz "Neighbours" (Amazon Freevee).

Van Dyke se na početku svoje duge i plodonosne karijere ostvario kao DJ, komičar, voditelj na lokalnom radiju i u televizijskim programima. Zatim se prometnuo u voditelja "CBS Morning Showa" te surađivao s kultnim Walterom Cronkiteom u ulozi voditelja vijesti kao i Barbarom Walters. Kasnije je postao televizijskom zvijezdom CBS-ova sitcoma "The Dick Van Dyke Show" u kojem je igrao televizijskog, komičarskog scenarista Roba Petrieja. Glumio je u mjuziklima Bye Bye Birdie (1963), Mary Poppins (1964), Chitty Chitty Bang Bang...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 13:56