MOTOVUN FILM FESTIVAL

Igor Mirković: Ove godine na programu nam je osviješteni kaos

 Davor Pongračić/CROPIX
Ovogodišnji, 12. Motovun Film Festival prikazat će tijekom pet dana 90 sati programa kroz 75 filmova i ugođaj dobrog života

Od korupcije pa do propasti gigantskog kapitalističkog carstva prostor je u koji bi se mogao, uvjetno rečeno, smjestiti sadržaj ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, zaključuje li se po filmovima kojima će festival biti otvoren i zatvoren. - Riječ je o sitnom kriminalcu koji se pojavljuje u jednom selu tvrdeći da će tamo proći autocesta te vara lokalne građevinare kojima “osigurava” poslove - opisuje direktor Festivala Igor Mirković film pod nazivom “U početku”, koji će otvoriti ovogodišnji Motovun Film Festival, te kaže kako je sasvim slučajno to francuski film, jer je isti takav mogao biti snimljen i u Hrvatskoj.

Početak i kraj

Tako, korupcijom, počinje ovogodišnji Motovun, a završit će zlokobnom pričom o propasti velikog carstva iza kojega ne može ostati ništa drugo nego prostor za Mad Maxa, na što je u jednom trenutku asocirala Mirkovića. To je film o Detroitu Juliena Templea, koji opisuje nekadašnji centar autoindustrije koji je nakon sloma ostao sablasno prazno mjesto jer su umjesto nekadašnjih vrijednih radnika koji su sklapali GM-ove automobile u gradu ostali kriminal i beznađe kod onih koji se nisu uspjeli preseliti.

Biti dio Motovuna

Između te dvije točke, korupcije i propasti bogatstva, kretat će se sadržaj 75 filmova ovogodišnjeg Motovuna, a Mirković namjerno ne želi pronaći odgovarajuće riječi kojima bi opisao žanrove koji će se prikazati publici. A onda, u jednom trenutku, ispali: “To je program kaosa koji je svjestan, konceptualan, a nije rezultat nepažnje!” Izgovorio je to ne bi li dočarao festival kao mjesto na kojem se prikazuju filmovi koji nisu prikupljeni po kriteriju tehnike snimanja u nekoliko kadrova, tematike ili nečeg trećeg što bi festival smjestilo u klišeizirane okvire.

Opisuje kako je organizacija festivala vrlo zahtjevan posao koji se motivira i nagrađuje činjenicom da se na oglas za volontere, a mogu ih anagažirati 50 do 60, javi oko 500 ljudi. Jednostavno, mnogi žele biti dio Motovuna.

- Mi smo mali festival koji želi biti veseo, neopterećen, informativan, slobodan od trendova, što je sve i odnos prema životu, a mi želimo da Festival bude dobar život i kvalitetno provedeno vrijeme - kaže Mirković, ističući ulogu Rajka Grlića, umjetničkog direktora u časnoj mirovini, kako su ga titulirali na Festivalu, i svih ostalih koji su unijeli svoju osobnost u Festival uz ogradu kako stremiti da se ostane malen ne znači to u kvalitativnom, već kvantitativnom smislu.

Dobar život

Zazire izdvojiti neki film jer smatra da su svi odabrani dospjeli na repertoar zato što su dobri, da će tih 90 sati programa biti dovoljno da zadovolji zahtjevnije interese publike te time objašnjava kako je Festival u stvari idealno okruženje jer svi koji se pojave dolaze da bi vidjeli program te su svaki dan koji provedu maksimalno posvećeni Festivalu - ne odlaze nikamo jer su u malom gradu, ne mogu raditi ništa drugo nego baviti se filmom, gledati program, družiti se, a to je onda taj dobar život i kvalitetno provedeno vrijeme.

‘Podijelite poklone kojima su vas mitili’

Tijekom prošlogodišnjeg Motovuna organizatori su se zabavljali na račun recesije te primali razne donacije, među ostalim, majice koje sada nose. Ove su godine odlučili iskušati snagu korupcije pa u okviru akcije “Podijelite poklone kojima su vas mitili” skupljaju pića koja do raznih ljudi, koji ih doniraju Motovunu, dolaze kao oblik uvriježenog znaka pažnje, sitne i već zanemarive korupcije.

To znači da će se mnogi gosti počastiti vinima i žestokim alkoholom koji su u okviru svog redovnog posla dobivali razni filmski ljubitelji, a onda ih poklonili Motovun Film Festivalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 19:25