OSCAR>>26. VELJAČE

Hugo ima 11 nominacija, no mi ga nećemo vidjeti

ZAGREB - Nominacija za Oscara koju bi trebalo najviše pozdraviti je ona u kategoriji za najbolji scenarij: sjajni iranski filmaš Ashgar Farhadi nominiran je za svoj rad u filmu “Nadir i Simin se rastaju”, a šteta je što nije nominiran za najbolju režiju, jer ono što je demonstrirao u toj obiteljskoj drami nadilazi sve što su pokazali njegovi američki i francuski kolege, blagoslovljeni nominacijama u toj kategoriji.

Njegov film, pobjednik lanjskog berlinskog festivala, vjerojatno će biti prvo ostvarenje velike iranske kinematografije koji će se zakititi pozlaćenim kipićem u kategoriji najboljeg stranog filma.

Tko je otpao

Glede svega drugoga, nominacije balansiraju između očekivanog i predvidljivih “iznenađenja”. Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti zadržala je diskreciono pravo oko broja nominiranih naslova za najbolji film (govorkalo se da će ih umjesto deset biti samo sedam), pa ih je naposljetku odabrala devet.

Otpali su “Muškarci koji mrze žene”, “Djeveruše” i “Dečko dama kralj špijun”, ali se zato među natjecateljima ugnijezdio “Jako glasno i nevjerojatno blizu”, film koji je podržavao britanski lobi, izuzetno utjecajan među glasačima. Obiteljska drama o traumatskim stresovima nakon 11. rujna nije baš dobila u Americi blistave recenzije, no Stephen Daldry (“Billy Elliot”, “Sati”, “Žena kojoj sam čitao”) miljenik je Akademijinih glasača.

Donekle su ga “kaznili” stoga što ga nisu nominirali u kategoriji najbolje režije, no film je dobio još jedno važno priznanje u kategoriji najbolje sporedne uloge: izdvojen je Bergmanov legendarni glumac Max von Sydow.

Drugi britanski favorit “Dečko dama kralj špijun” dobio je pak zadovoljštinu u kategoriji najbolje glavne muške uloge, gdje je Gary Oldman - tumač legendarnog junaka romana Johna le Carréa, samozatajnog špijuna Georgea Smileyja - izgurao iz konkurencije dva sigurna favorita, Leonarda DiCaprija (impresivan u biografskoj drami “J.Edgar”) i Michaela Fassbendera (“Sramota”).

Hispanski glasači

Potonjem je valjda presudilo što je u odličnom filmu Stevea McQueena nesputano pokazivao svoje spolovilo: možda je to bilo previše za konzervativnu glasačku mašinu Američke akademije.

Rooney Mara, impresivna Lisbeth Salander u filmu “Muškarci koji mrze žene”, ipak se ugurala među pet najboljih glumica, ali je zato njezinom redatelju Davidu Fincheru uskraćena nominacija. Meksički glumac Demián Bichir relativno je iznenađenje u kategoriji najboljeg glumca, no mnogi su najavljivali da će njegova uloga zabrinutog oca u “Boljem životu”, socijalnoj drami Chrisa Weitza zaintrigirati brojne hispanske glasače.

“Hugo” Martina Scorsesea dobio je najveći broj nominacija - čak 11! Hoće li to biti dovoljna utjeha producentima toga filma, kompaniji GK Films (producirala je i film Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda”), koja je doslovno pred bankrotom, jer 150 milijuna dolara skupi film slabo prolazi na tržištu.

Krivnja je na marketingu koji nije znao precizirati je li to film za klince ili naprosto specijalni filmski događaj (u jednom trenutku čak su pokušali iskoristiti popularnost komičara Sache Barona Cohena, koji nastupa u sporednoj ulozi, i gurnuti ga u prvi plan), no zasad financijska situacija nije blistava. Film je čak skinut s liste hrvatskih kino premijera, pa ćete ga morati otići pogledati u susjednu Sloveniju ili Austriju.

Krivi marketing

Iako ima jednu nominaciju manje, “Umjetnik” Michela Hazanaviciusa glavni je favorit za Oscara. Veliko je to priznanje Bobu i Harveyju Weinsteinu, nekadašnjim šefovima kralja američkih nezavisnjaka Miramaxa, koji danas vode The Weinstein Company.

Istina, nekad su financirali filmove, a danas ih samo distribuiraju, i to uglavnom za američko tržište, no tko bi drugi napravio sljedeći podvig: “Umjetnik” je imao premijeru u Cannesu, primljen je kao dopadljiv hommage razdoblju nijemog filma, a u francuskim kinima je prošao solidno. Međutim, tada su ga Weinsteini počeli gurati po američkim festivalima kao posebnu vrstu fatrakcije. Prošle je godine njihov “Kraljev govor” dobio Oscara, a ove će “Umjetnik”. Kalkulacija? Weinsteini su u tome uvijek bili majstori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 23:57