PIŠE NENAD POLIMAC

HOTEL TRANSILVANIJA Drakula ima problem: kći mu se zaljubi u običnog mladića

Rujanska suša napokon je okončana na najbolji mogući način. Razdoblje od kraja kolovoza pa do početka jeseni obično se smatra najnepovoljnijim kada su u pitanju financijski rezultati u američkim kinima, a ove godine u tom pogledu nije bilo iznimaka, čak je jedan od tih vikenda proglašen najgorim u posljednjem desetljeću.

Velika zarada

Prošlog petka, međutim, u kinima je osvanuo 3-D crtić “Hotel Transilvanija” i prikazivači su razdragano javili da je publika u rekordnom broju pohrlila u multiplekse. Nijedan film dosad nije bio tako uspješan tijekom rujna, ostvarena je bruto zarada od 42 i pol milijuna dolara (pomoglo je i to što su ulaznice za 3-D filmove znatno skuplje), srušen je rekord koji je držala romantična komedija “Šminkerica sa sela” s Reese Witherspoon (35,6 milijuna), a i Sony Pictures Animation, odjel za animaciju moćnog Sonyja, zadovoljno je konstatirao da je “Hotel Transilvanija” u prvom vikendu u Americi zaradio više nego njegov dosad najveći hit “Štrumpfovi”.

Koliko je projekt bio dugo u produkciji, malo je toga ukazivalo na to da će rezultat biti tako uspješan. Prije šest godina prvi je put spomenut naslov toga crtića, redatelji su se neprestano mijenjali, sve dok kao šesta i konačna opcija po redu nije odabran Genndy Tartakovsky, animator s velikim televizijskim iskustvom, koji je 12 puta sa svojim timovima nominiran za Emmy (među ostalim, za serije “Ratovi zvijezda: Ratovi klona”, “Cactus Jack” i “Dexterov laboratorij”) i tri puta dobio tu nagradu. U samo godinu dana on je “pretumbao” postojeće predloške, odlučio se na frenetičnu animaciju u stilu legendarnog Texa Averyja, a i završeni film koštao je puno manje od Pixarovih i Disneyjevih blockbustera - “samo” 85 milijuna dolara.

Srušio rekorde

Popularni komičar Adam Sandler posudio je glas glavnom liku Drakuli te figurirao kao izvršni producent, a sočne karakterne zadatke dobili su njegovi kolege Steve Buscemi, Fran Drescher, Jon Lovitz, Molly Shannon, David Spade i Kevin James. Draculinu kćer Mavis trebala je sinkronizirati pop zvijezda Miley Cyrus, no kako je radije prihvatila uloge u igranim filmovima koji nisu imali osobit odjek (kao što je “LOL”), što je poslije požalila, uskočila je sve popularnija Selena Gomez.

Fabula filma poprilično je luckasta. Naslovni objekt nalazi se u Rumunjskoj, u pitanju je luksuzni hotel s pet zvjezdica (odnosno kolaca) i više od tisuću soba, koji vodi grof Drakula, kako bi ugostio njemu slična čudovišta: takvim bićima ovo je jedina prilika da se odmore od stresnih situacija u njihovim regularnim životima. Bliži se 118. rođendan Drakuline kćeri Mavis, koja unatoč popriličnom broju godina izgleda kao tipična tinejdžerica, pa njezin tata za tu prigodu odlučuje pozvati najbolje prijatelje - to su Frank, Frankensteinovo čudovište, Wayne Vukodlak, Nevidljivi čovjek Griffin, Mumija Murray i mnogi drugi. Problem je što je u hotel zalutao i običan čovjek, mladi Jonathan, što je presedan, jer je smrtnicima tu pristup zabranjen. Još je veća nevolja što se Mavis zaljubi u mladića i stavlja Drakulu u vrlo neugodnu situaciju.

Kritika suzdržana

Za razliku od gledatelja, kritičari nisu tako oduševljeni filmom, ocjenjujući ga inferiornim u odnosu na Pixarove radove kao što je “Merida hrabra”. U Sonyju se zbog toga ne živciraju (uostalom, i “Ledeno doba 4” nije dobilo baš blistave recenzije, pa je sjajno prošlo u kinima), uz film su pripremili i nekoliko videoigara, a do hrvatske premijere morat ćemo se strpjeti mjesec dana, jer prikazivanje u nas počinje tek 8. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 13:29