FILMSKA SVAĐA

GRAJA ZBOG BOŽIĆNE ČESTITKE Ivona Juka napala Zrinka Ogrestu jer je plakat svog novog filma slao kao čestitku

 EPH
"To mi ne bi palo na pamet ni da sam režirala Betlehem 1, 2 i 3. Ne razumijem koja je poruka? Da nam i preko praznika (pardon, 'blagoslovljenog Božića') ne padne u zaborav da je film u Berlinu?", reagirala je Juka

Redatelj Zrinko Ogresta iskoristio je plakat za svoj novi film 'S one strane' (koji je uvršten u konkurenciju prestižnog filmskog festivala u Berlinu) kao čestitku koju je mailom slao za Božić.

No, Ivona Juka, redateljica filma 'Ti mene nosiš' (kojeg je poslala kao crnogorskog kandidata za Oscara, ali nije ušao u uži krug) na to je oštro reagirala, a svoju reakciju poslala je na sve adrese na koje je Ogresta poslao čestitku: "Gledam čestitku i zbunjena sam. Mislim, ne bi mi palo na pamet poslati plakat mog filma i na njemu napisati Sretan Božić, čak da sam režirala 'Divan život', nekako... Ma, ne!, ne bi mi palo na pamet ni da sam režirala Betlehem 1, 2 i 3. Ne razumijem koja je poruka?, napisala je, između ostaloga, Ivona Juka i zaključila:

Pa.., u svakom slučaju, - sretan Božić i Vama. :). Naravno, sretni praznici svima. Smješkam se. Fora. A možda i nije. Ivona Juka"

Zrinko Ogresta za tportal je prokomentirao kako nije shvaćena bit čestitke: "Jedino što znam jest da bez Boga ne bi bilo ni mog filma koji se i zove 'S one strane'. Pa tko želi shvatiti, shvatit će". Ivona Juka je za tportal potom komentirala u ponešto blažem tonu: "'Zrinko Ogresta je dobar redatelj i vjerujem da je napravio film koji zaslužuje biti u Berlinu ili bilo kojem drugom svjetskom značajnom festivalu. Uostalom, takve filmove radi već godinama. I to je vijest, a ne naša kratka prepiska."

No, potom je ipak dodala: "Što se tiče napisanog, nema pretjerivanja, pročitajte ponovo, pa ćete vidjeti da je zbunjenost koju izražavam opravdana. On nije poslao press release, već božićnu čestitku. S predmetom: 'Blagoslovljen Božić.' Ovih dana ako primate čestitku čak od proizvođača koji vam prodaju svoje proizvode nećete primiti čestitku s najnovijim modelom proizvoda preko kojeg će ispisati Sretan Božić, svi znaju da je to neukusno i da nema konekcije s vašim, mojim ili nečijim sretnim Božićem. Stoga čak i takvi, kojima niste bitni osim kao regularni potrošač, stave neku neutralnu sliku i doslovno vam čestitaju što vam već čestitaju, Božić ili praznike. Jako mi je drago što je još jedan naš film nastavio uspješan proboj na festivale, ali to nema veze s božićnom čestitkom, niti 'blagoslovljenim Božićem' kako se navodi u predmetu maila."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:30