ŠALABAHTER IZ FILMA

‘Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj‘ film je efektnih i zastrašujućih slika, ali šture i pomalo naivne priče

Cailee Spaeny u filmu ”Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Rad iskusnog Alexa Garlanda film je kaosa i snalaženja, partikularnih interesa i naslijeđenih dužnosti, međutim te teme nisu temeljito istražene

"Ako se ne budete borili kao lavovi, više nećete imati zemlju", ustvrdio je 6. siječnja 2021. na skupu "Spasite Ameriku" u Washingtonu tada još uvijek predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump. Nakon što je s pozornici koja je uzdignuta nedaleko od Bijele kuće više puta ustvrdio da rezultati predsjedničkih izbori koji su se održali 3. studenog 2020. nisu regularni te da ih je njegov protukandidat Joe Biden ukrao, par tisuća njegovih pristaša jurnulo je na sjedište Kongres SAD-a kako zastupnici ne bi potvrdili da je Biden pobijedio Trumpa.

Kako je kasnije utvrđeno, juriš je bio kulminacija Trumpovog sedmodijelnog plana da ukrade izbore. Unutar 36 sati od napada, pet je osoba preminulo, stotine ih je ozlijeđeno, a procjenjuje se da su jurišnici prouzročili štetu u vrijednosti od 2,7 milijuna dolara. Među jurišnicima bilo je pripadnika milicija i ekstremističkih grupa s krajnje desnice, a gubilište je sagrađeno zapadno od Kongresa. "Objesite Mikea Pencea", urlali su Trumpovi pristaše jer tadašnji potpredsjednik Pence nije htio poništiti rezultate izbora.

NOVU EPIZODU "ŠALABAHTERA IZ FILMA" POGLEDAJTE NA KRAJU ČLANKA

Napad na Kongres šokirao je Amerikance i Zapad općenito jer su takve scene navikli gledati u drugim, uglavnom demokraciji nesklonim državama. Povjesničari smatraju da je spomenuti juriš najozbiljniji napad na Kongres od 1814. godine i paleža istog u režiji britanskih snaga. Bio je to prvi puta da se zastava Konfederacije vijorila u Kapitolu, sjedištu Kongresa SAD-a. Doris Kearns Goodwin i Jon Meacham rekli su da je 6. siječnja bio primjer "najgorih instinkta i ljudske prirode i američke politike". Politolog i povjesničar Robert Paxton juriš smatra dokazom da Trumpov pokret primjer fašizma. Napad 6. siječnja postao je tako neuralgična točka modernog društva i pokazatelj koliko je ono zapravo polarizirano te koliko je jedna strana spremna daleko otići da bi provela svoju volju.

Vidjevši i osjetivši tu polariziranost, engleski redatelj i scenarist Alex Garland ("Uništenje", "Ex Machina") njome se prvi puta pozabavio 2022. godine u filmu "Muškarci", intrigantnom, ali klimavom fantastičnom traktatu o toksičnoj muževnosti. Nekoliko mjeseci prije premijere "Muškaraca", objavljeno je da će Garland za produkcijsku kuću A24 snimiti znanstveno-fantastičnu alegoriju o polariziranosti modernog društva, svojevrsnu pratnju "Muškaraca". Početkom 2024. godine, doznalo se da će se novi Garlandov film zvati "Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj" te da će se odvijati u SAD-u koje je rastrgao rat i koji je na rubu pada.

"Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj" u hrvatskim kinima igra od 18. travnja, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi tri razloga zbog kojih ga trebate pogledati i dva zbog kojih ga trebate preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:40