DRUŠTVENA FRESKA

Godina je 1942., razbuktali su se nacionalizam i antisemitizam. Pojavljuje se inteligentni i dijabolični oficir SS-a...

Film Will

 Imdb/
Film ‘Will‘ je društvena freska koja prikazuje zamršenost života pod okupacijom. Ima tu i čestitih građana i pobješnjelih antisemita,

Godine 1942. belgijski je Antwerpen pod njemačkom okupacijom, razbuktali su se flamanski nacionalizam i antisemitizam, a nacisti uz asistenciju mjesnog redarstva privode i deportiraju Židove. Nije baš najsretniji trenutak da netko odjene policijsku uniformu.

A to upravo čini naslovni junak filma belgijskog redatelja Tima Mielantsa. Mladi, anđeoski zgodni Wil (Aerts) na nagovor oportunističkih roditelja uzima državni posao. Već prvog dana u službi mora asistirati deportaciji. Zgrožen onim što vidi, počinje surađivati s ćelijom Pokreta otpora. No, inteligentni i dijabolični oficir SS-a (Direckx) posumnja u Wila i ucjenjuje ga. Počinje igra mačke i miša u kojoj nije jasno tko će koga izmanipulirati.

image

Film Wil

Netflix/

Film "Wil" nastao je prema istoimenom romanu flamanskog pisca Jeroena Olyslaegersa iz 2016. To je društvena freska koja prikazuje zamršenost života pod okupacijom. Ima tu i čestitih građana i pobješnjelih antisemita, nekima je sjekira upala u med, neki se odlično zabavljaju dok drugi ginu, a većinu (kao obično) čine - oportunisti. Raskošni spektakl režiran je kitnjasto i operno povišeno, pa pomalo podsjeća na Bertoluccija ili Fassbindera. Režiser Mielants je s "Wilom" očito stekao ime, pa mu novi film - "Small Things Like These" s Cillianom Murphyjem - upravo ovog tjedna otvara Berlinale.

WIL (Belgija 2023), režija: Tim Mielants, uloge: Stef Aerts, Annelore Crollet, Guy Direckx, Dirk Roofthooft, Netflix

Ocjena: 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:30