ANIMIRANI FILMOVI

FOTO: NA ZRINJEVCU SE TRAŽILA 'DEKICA VIŠE' Animafest opet pretvorio park u najljepše zagrebačko kino

Zahvaljujući Animafestu, Zrinjevac je u petak navečer ponovno postao najljepše zagrebačko kino, za koje se umjesto karte – tražila 'dekica' više. Naime, nakon što je prije dva tjedna svojim prvim izlaskom iz kina Zagrepčane i njihove goste Animafest uspio nagovoriti da Zrinjevac ispune dekicama i piknik košaricama, Svjetski festival animiranog filma isto je učinio i u petak navečer.

Obiteljsko druženje u središnjem zagrebačkom parku započelo je već u 17 sati, a nakon likovnih aktivnosti za najmlađe i pričanje ovogodišnje festivalske teme - 'Alise u zemlji čudesa', na red je došao i – film.

U pitanju je vizulna poslastica, 'Azur i Asmar', ovogodišnjeg Animafestova dobitnika nagrade za životno djelo, Michela Ocelota. Taj francuski mag animacije čiji je karijerni put usko prepleten s Animafestom, kaže kako je glavna tema filma «Biti ili ne biti 'dobar' useljenik, odnosno živjeti u skladnoj zajednici ili ne», dok se druga narativna linija odnosi na srednjovjekovnu islamsku civilizaciju: impresivnu, suosjećajnu, otvorenu. «Spoznaju o tome želim prenijeti svima koji su ukorijenjeni u toj civilizaciji i onima koji nisu (iako su veze jače nego što misle…). Pitanje je samo kako je iskoristiti i u njoj uživati.»

Priča je to o Azuru, plavokosom plemićkom sinu, čija dadilja i dojilja Janene ima tamnoputog sina Asmara. Dječaci zajedno odrastaju uz njezine bajkovite priče, a najdraža im je ona o zatočenoj vili Djinn koja čeka svoga princa. Idilu prekida Azurov otac koji ga šalje na školovanje, a Asmara i majku izbaci na ulicu. Godinama kasnije Azur je uspješni trgovac, a Asmar član kraljevske garde. Potpuno su različiti, ali obojica i dalje sanjaju o lijepoj Djinn – no ona može pripasti samo jednome od njih...

Projekcija na Zrinjevcu ujedno je i dio programa Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj, u sklopu kojeg će u subotu u klubu VIP nastupiti glazbeno-grafički duo Gangpol & Mit, neobična kombinacija digitalnog popa i – naravno – animacije.

Ostatak vikenda rezerviran je za uzbudljivu Animafestovu završnicu u kojoj vas uz natjecateljske programe očekuje još i poseban segment posvećen animaciji u video-igrama, čuvena Disneyeva 'Alisa' iz 1923. (!), te program Cartoon d'Or, dobitnika nagrade za najbolji europski kratki animirani film godine. Ukratko ovog vikenda – nacrtajte se na Animafestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 10:47