ANALIZA HIT SERIJE

EKSPERT JUTARNJEG Silovanje sestre uz mrtvački odar sina iz incestuozne veze? Samo u Igri prijestolja

 YouTube

KRALJEV GRUDOBRAN - Silovanje je ogavan čin. Silovanje svoje sestre, još ogavniji. Silovanje svoje sestre uz mrtvački odar sina koji je produkt vaše incestuozne veze? Samo u “Igri prijestolja”. Baš kad smo svi skupa počeli barem malo simpatizirati tog bivšeg napuhanog pripadnika zlatne mladeži, koji je doživio svojevrsnu katarzu dok je bio zatočenik Starkovih i još više dok je tumarao Westerosom s Brianne, Jamie Lannister odluči napraviti vjerojatno najšokantniji potez dosad viđen u seriji u kojoj ih dosad nije nedostajalo (a, nota bene, ne postoji u knjigama).

Što ga je prebacilo? Tko zna. Prije nego što je rastrgao Cerseinu odjeću i bacio je na pod, jadao se da zašto su ga bogovi natjerali da voli ženu tako punu mržnje, nakon što je zahtijevala od Jamieja da ubije njihova mlađeg brata Tyriona. Mržnja na kvadrat, bez daljnjeg. I ne zaboravimo da je Cersei odbijala Jamiea otkako se vratio iz rata nakon više od godinu dana. Bez ruke i s malo boljom idejom o tome kako funkcioniraju stvari u Sedam kraljevstava. Sasvim je lako moguće da ju je odlučio kazniti na najbrutalniji mogući način, u trenutku dok oplakuje svog (njihovog) sina, ex-kralja Joffreyja, kao vjerojatno jedina osoba koja je za njime pustila suzu u cijelom Westerosu.

Što nas dovodi do glavnog pitanja - tko je, uistinu, ubio to malo đubre? Ono što sigurno znamo je da za atentat nije kriv jedino onaj koji će za njega uskoro odgovarati pred sudom - Tyrion. Zar stvarno itko vjeruje da bi bio toliko glup da se da uhvatiti sa smoking gunom u ruci? Nikada. Iako svjestan da će se vrlo teško izvući iz ove situacije s glavom na ramenima, i dalje mozga u svojoj ćeliji. Tražio je da mu dovedu Jamieja. Zašto? Vidjet ćemo.

Dirljiva je briga koju je pokazao za svog štitonošu Podricka, mladića s navodno zlatnom alatkom među nogama, kojemu prositutke ne žele naplaćivati svoje usluge i skoro da one plaćaju njemu. Iako mu je Tyrion naredio da istog trena bježi iz Kraljevoga grudobrana, prilično sam siguran da ćemo Poda vidjeti opet, i to vrlo brzo.

Je li Sansa ubojica? Nitko nema više razloga od nje da želi Joffreyjevu smrt u teškim mukama, ali već smo se odavno uvjerili da taj cendravi curetak za to nema dovoljno hrabrosti. Naravno, i ona bi bila u lancima kao i njezin muž Tyrion da se u pravom času nije pojavio Ser Dontos i odveo je iz grada. Ali čim smo vidjeli u čije ju je ruke izručio, odnosno po čijem ju je naređenju spasio od Lannistera, postalo je jasno da njezinim mukama još nije kraj. Lord Littlefinger, the notorious Baelish, kako bi rekao inspektor Clouseau.

Nakon što je Dontosu platio za pomoć strijelom u obraz (desni, ako je ikome bitno), nježno je zagrlio Sansu i rekao joj da je vodi kući. Kojoj kući? Njezinoj koje više nema? Ne, prije će biti svojoj, jer je prilično jasno da u Sansi vidi nešto od njezine pokojne majke, u koju je Littlefinger bio zaljubljen sav svoj život. Jadna, blesava Sansa.

Čim joj je Littlefinger šapnuo “vjeruj mi, sigurna si sa mnom”, bilo je jasno da je, ukratko, najebala i da bi joj bilo bolje da se istom baci u more.

Margaery ili Ollena Tyrell? Možda. Baka Ollena u prošloj epizodi, na vjenčanju, potrudila se naglasiti da “ide pojesti malo te hrane koju je platila”, ali to bi bio vrlo amaterski hint za seriju kalibra GoT da bi ispalo da je stvarno odgovorna. Margaery je pak dosad predstavljena kao cura zlatnog srca, nježna prema podanicima, pokorna i uslužna prema svojim muškarcima (usput, postoji li igdje na svijetu još jedna dvostruka udovica koja nije spavala ni s jednim od svojih muževa, osim nje?). Uglavnom, njezina savršenost u mojim je očima pretvara u glavnu sumnjivicu. Ali, opet, cura je strastveno htjela biti kraljica, a sada više nije (a možda i jest, tko će ga više znati).

Je li to bila osveta Oberyna Martella, poznatog kao Red Viper, majstora otrova? I to bi bilo malo preočito. Zna se da je došao u grad osvetiti svoju sestru Eliu, koju je silovao Tywinov vojnik The Mountain, ali Oberyn se ne čini kao tip koji bi osvetu konzumirao na nekome tko je nedužan (ako se Joffreyja može nazvati nedužnim).

Postoji, doduše, još jedan koji je imao motiv koknuti kralja - deda Tywin (kojeg, usput, po meni igra najbolji glumac u cijeloj seriji, veliki Charles Dance). Sasvim je lako moguće da je izgubio strpljenje s tom bitangom od Joffreyja da ga je dao smaknuti kako bi na tron došao drugi unuk, Tommen. Tim više što je, ignorirajući Cerseinu rečenicu da “nije ni vrijeme ni mjesto za to”, nad Joffreyjevim odrom stao podučavati Tommena o tome što znači biti dobar kralj. Pragmatičan kao i uvijek, nije zanemario reći istinu - Joffrey nije bio dobar kralj. Dođi, dođi, sinko, sad će ti sve deda Tywin objasniti. Lekcija broj jedan: slušaj svoje savjetnike, dakle, slušaj mene. Lekcija broj dva: ona o pčelama i cvijeću (“Znam da znaš kako nastaju djeca, ali je li ti itko objasnio tehničke detalje, sinko?”), čiji bi nastavak vjerojatno bilo neviđeno zabavno slušati da nas kamera nije odvela na susret Jamie i Cersei s početka.

Drugdje u svijetu? Arya, naša mala nindža u nastanku, i dalje putuje s Houndom, jer on i dalje želi mijenjati malu Starkovu za zlato. Bilo je dirljivo gledati kako je Arya u jednom trenutku povjerovala da u Houndu ima dovoljno ljudskosti da ispoštuje čovjeka koji im je dao sklonište i hranu u oluji, ali naravno da se prevarila. Ujutro je domaćina našla krvavog i opljačkanog, uz objašnjenje od uvijek realističnog Hounda da će i domaćin i njegova kćer biti mrtvi prije zime, a da mrtvim ljudima ne treba srebro.

Ser Davos Seaworth, savjetnik Stannisa Baratheona, je pak slučajno nabasao na rješenje problema: kako Stannisa postaviti na prijestolje Sedam kraljevstava, koje mu, tehnički, i pripada. Poslao je tajnovito pismo Željeznoj banci Braavosa, kojoj kraljevstvo duguje desetke milijuna (i što je Tyrion anticipirao kao golem problem dok je bio ministar financija, Master of Coin). Kakav prijedlog za njih ima Davos? Tek ćemo vidjeti.

Užasno je slatko kako su Sam i Gilly zatreskani jedno u drugo, ali, naravno, Sam je ne smije taknuti ili - ode glava. A pošto se boji da neki od njegove braće nisu baš tako suzdržani kao on, misli da će biti sigurnija u gostionici/bordelu u obližnjem mjestu. Wildlings s južne strane zida i dalje harače selima i roštiljaju ljudske ruke, pokušavajući izvući preostalu šačicu Vrana iz Castle Blacka u otvorenu borbu, ali Jon Snow mudro zaključuje i uspijeva uvjeriti nadređene da bi to značilo sigurnu propast. A k tome moraju opet jahati sjeverno od zida, prije nego što Mance Raider od Vrana utaborenih u bivšoj Crasterovoj kući ne sazna da ih u Castle Blacku zapravo nema 1000, nego tek 100-tinjak. White Walkere da i ne spominjemo, s njima ćemo tek imati posla. Malo me štrecnulo oko srca kad sam vidio Ygritte kako hladnokrvno ubija nedužne ljude, ali - bez namjere da zvuči seksistički - prevari tako opasnu ženu i sva racionalnost ode kroz prozor. Ne mogu ni zamisliti što će biti kad opet naleti na Jona Snowa. Stvari se zahuktavaju oko zida...

S druge strane Uskog mora, ništa posebno novo. Daenerys je pronašla novi grad pun robova, Mereen, i novu taktiku zastrašivanja - katapultiranje kanti punih okova bivših robova koje je Mama Dragon oslobodila. Vidjet ćemo što će se događati s Mereenom u sljedećim epizodama, ali stvari su stale na okršaju u daljinskom pišanju između prvog viteza Mereena i Daarija Naharisa (glumi ga stravično lošiji glumac od onoga iz prošle sezone), kojeg je Dany odabrala da se bori protiv njega (jer joj je manje vrijedan od Gray Worma, Ser Barristana i Ser Joraha). Naravno da je Daario pobijedio, malo nečasno možda, ali tko više broji sitne prevare. A opet, što bi rekao Đole, žao mi konja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 17:28