MLADI AHMED

Dvojac samozatajnih filmaša u utrci za treću Zlatnu palmu

Ovo ostvarenje belgijskih redatelja zaslužuje respekt kao novi fini komadić puzzlea koji već godinama slažu

U povijesti canneskog festivala nekoliko je režisera koji su Zlatnu palmu osvajali dvaput: među njima je i Emir Kusturica. No, još nitko nije glavnu festivalsku nagradu osvojio tri puta.

U ovogodišnjoj konkurenciji samo je jedan film koji bi svojim autorima mogao donijeti treću Zlatnu palmu. Taj je “Mladi Ahmed”, a autori su mu belgijska braća Jean-Pierre (1951) i Luc (1954) Dardenne, dvojac samozatajnih filmaša koji su sa svojim jednako skromnim i nenametljivim filmovima dvaput osvojili Zlatnu palmu: 1999. za “Rosettu” i 2005. za film “Dijete”.

REUTERS
Jean-Pierre i Luc Dardenne

Od 9 do 6

Braća Dardenne pri tom su vjerojatno najčudnovatiji slavni filmaši svjetskog filma. I dan danas žive u valonskom gradiću Seraingu gdje su odrasli, filmove pripremaju od 9 do 6 u zajedničkom unajmljenom uredu, a sve njihove drame zbivaju se i snimljene su u radijusu od nekoliko kilometara u istom tom Seraingu, radničkom predgrađu Liegea. U svom opusu koji gotovo da nema lošeg filma, Dardennei su od 90-ih naovamo na ekran doveli mali svijet radničke Europe - mikrokozmos medicinskih sestara, narkomana, imigranata, socijalnih radnika, učitelja i učenika.

Naslovni junak

“Mladi Ahmed” deveti je film braće Dardenne koji igra u Cannesu. Naslovni junak je srednjoškolac iz sekularne obitelji arapskih imigranata. Ahmedova sestra nosi minicu, mater mu hoda otkrivena i pije vino, a sam Ahmed je tipični školski “nerd” - povučeni očalinko i odličan učenik. Ahmeda, međutim, opčini lokalni radikalni imam. Pretvara se u vjerskog fanatika, intenzivno uči arapski, odbija se rukovati s nastavnicom. Na piku lokalnog imama osobito je srednjoškolska nastavnica - i sama Arapkinja - koja drži fakultativni tečaj arapskog, ali tako da djeci pušta arapske pop-pjesme i filmove.

Kako imam drži da to mlade odvraća od poduke Kurana, nahuška Ahmeda na nju. On joj dođe na vrata i napadne je nožem. Nakon toga dospije u popravni dom, tamo radi na farmi, prolazi preodgoj, no nitko od odgojitelja ne zna da tvrdokorni Ahmed i dalje planira svoj atentat. Novi rad valonske braće ne spada u najbolje što su napravili, tako da je malo vjerojatno da će doći do treće Zlatne palme. No, ako i jest tako, njihov novi film zaslužuje respekt kao novi fini komadić puzzlea koji već godinama slažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 20:21