NEUNIŠTIVA ZVIJEZDA

Dramatična ispovijest Jeffa Bridgesa: ‘Primao sam udarce u trbuh, a unutra je rastao ogromni tumor...‘

Jeff Bridges usred snimanja serije ”The Old Man” prošao je kemoterapiju i pokupio Covid te umalo umro

 /Disney/fx
Kemoterapija me spasila, ali sam onda pokupio Covid. PEt tjedana sam se borio za život, to me prebilo, priznao je glumac

- Mislim da se nikad u životu nisam toliko mlatio kao sad, kaže Jeff Bridges, 72- godišnja glumačka zvijezda sa statusom božanstva zbog uloga u kultnim filmovima poput "Velikog Lebowskog", "Kralja ribara", "Trona" ili "Ludog srca" za koji je nagrađen Oscarom.

Iako je glumio u stotinjak filmova i brojnim serijama i surađivao s velikanima poput braće Coen ili Terryja Gilliama, Bridges zasigurno nikad nije prošao pakao kao u najnovijem streaming hitu, hvaljenoj FX-ovoj seriji "The Old Man" koja je u Hrvatskoj dostupna na Disney + platformi.

Osim što je uloga fizički zahtjevna zbog brojnih akcijskih scena Bridges je u dva navrata gledao smrti u oči. Prvo mu je dijagnosticiran rak, a onda je pokupio koronu i nekoliko tjedana ležao na intenzivnoj njezi.

"The Old Man", koji kritičari nazivaju križancem između "Domovine" i "Johna Wicka " zbog toga umalo nije završen, a prva sezona skraćena je s deset na sedam epizoda. Druga je doduše naručena, ali scenaristi navodno imaju dva scenarija- jedan sa živim Bridgesom, a jedan bez njega. Tako je to u showbussinessu.

image
/Disney/fx

- Kad su me odabrali, mislio sam da je uloga ostarjelog špijuna za mene idealna, a onda sam pročitao radnju i shvatio što me čeka. Bilo je gadno, ali jako zabavno, ispričao je Bridges u velikom intervjuu koji je ovog vikenda dao britanskom Independentu.

Dapače, zadnji put se, priznaje, tukao u osnovnoj školi, iako ga je brat Beau Bridges kasnije učio boksu.

- Ali i to je brzo završilo, nakon što sam ga jednog dana nokautirao na treningu u garaži.

Iako je prva sezona serije završila svi još uvijek pričaju o obračunu iz prve epizode, brutalnom baletu snimljenom u neprekinutom kadru koji je režirao Jon Watts.

image

Jeff Bridges

Randy Holmes/Disney General Entertainment Con

- Dok smo to snimali u tijelu mi je rastao 22 centimetra širok i 30 centimetara dug tumor. Dobivao sam udarce u želudac, a uopće nisam imao pojma da mi u njemu to raste, govori. Produkcija serije ubrzo je te 2020. godine stala zbog korona ograničenja, a Bridges je otišao u bolnicu da "provjeri zašto mu u trbuhu raste kost".

Dijagnoza je bila nemilosrdna- Hodgkinov limfom.

Nije bilo druge, glumac se odmah morao podvrgnuti kemoterapijama kako bi tumor smanjio.

- Očito su dobro pogodili koktel lijekova, jer tumor je ubrzo doslovno implodirao, prisjetio se tretmana nakon kojih je mislio da se izvukao, ali tek onda su krenuli problemi.

Naime, negdje početkom 2021. Jeff Bridges s ozbiljno narušenim imunitetom od kemoterapija zarazio se koronom u lokalnoj bolnici i na pet tjedana završio na intenzivnoj njezi.

- Nakon toga tumor mi se činio kao šala. Covid me prebio čovječe, kaže, ali ističe kako ga zapravo nije bilo strah. Bio je- ljut.

- To što nisam mogao disati nego sam stalno morao zvati medicinsku sestru da me okrene u krevetu, jer su mi u nosu bile cjevčice bila je jezivo bizarna. Okretanje na drugu stranu u krevetu trajalo bi po 15 minuta, ispričao je novinaru Patricku Smithu kojeg je pozvao u svoju garažu punu tepiha, umjetnina koje je sam naslikao, obiteljskih fotografija i stereo sustava u jednom kutu.

- Pretvorio sam garažu u svoj muški kutak, a ovdje sam proveo najviše vremena dok sam se oporavljao. Naviknuo sam se brzo, kaže. Iskustvo s covidom ga je promijenilo jer je shvatio koliko voli svoju obitelj, suprugu Sue i tri kćeri te unuke. Odlučio je da mora što prije ozdraviti kako bi najmlađu kćer Hayley mogao otpratiti do oltara.

- Prvo sam išao testirati koliko dugo mogu stajati. Izmjerio sam 45 sekundi. Nakon toga sam krenuo s prvim koracima, pa pokušao doći do kraja hodnika. Pomagao mi je osobni trener, a svaki dan sam napravio nekoliko metara više. Na kraju ne samo da sam Hayley otpratio do oltara, već sam i zaplesao s njom, svirala je pjesma Raya Charlesa "Ain‘t that love". Bilo je fantastično.

image

Osamdesetih je bio holivudski seks simbol

Tri-star/kobal/shutterstock/Tri-star/kobal/shutterstock

Bridges unatoč svemu i danas izgleda fantastično, primjećuje novinar, a to je vidljivo i u seriji "The Old Man". Za čovjeka koji je zagazio u sedamdesete u sjajnoj je formi, udara žešće nego ikad, kosa mu je gusta, a brada, kako opisuje Smith- veličanstvena.

Bridges je ipak "The Dude", kultni lik iz Lebowskog koji su braća Coen izmislila imajući upravo njega na umu- "glumca s najviše zen energije u sebi". Slično je i u privatnom životu- Bridges je svojevrsni hipik, gorljivi budist i voli meditirati. Zanimljivo prvu ulogu je ostvario još 1951. godine, glumio je bebu u melodrami "The Company Shee Keeps", a s njim su glumili i njegova majka i brat Beau. Otac mu je bio epizodist iz filmova B- produkcije koji je kratko bio član Komunističke partije pa tri godine nije mogao dobiti posao u Hollywoodu.

- Otac je taj koji je nas djecu gurao u glumu, ali kad danas gledam svoje uloge iz doba djetinjstva i u tinejdžerskim godinama, neugodno mi je. To mi je bio jako čudan period života, tvrdi.

Puno mu se draže sjetiti rada s Clintom Eastwoodom s kojim je glumio u "Kalibru 20 za specijalista", filmu velikog Michaela Cimina koji je bio nominiran za Oscara.

- Clint je bio tip čovjeka koji nije očekivao da ga držiš na pijedestalu jer je poznati glumac, već je bez problema pokazivao da je ranjivi, obični čovjek kao i svi mi, opisuje ga.

image

U jednoj od prvih uloga - u filmu ‘Posljednja kino predstava‘

/Photo12 Via Afp

Puno se toga promijenilo otkad je Bridges započeo karijeru, ali jedno bi htio da ostane isto, otkriva Independentu.

- Danas su filmovi drugačiji, sve ih imaš doma na svom TV-u. Ipak, nadam se da kino dvorane neće otići u povijest, jer i dalje vjerujem u taj posebni osjećaj kad sjediš u mračnoj dvorani s hrpom nepoznatih ljudi i svi zajedno prolazite kroz isto iskustvo. I to mi nedostaje danas, kaže.

Suprugu Sue upoznao je 1974. godine na filmskom setu u Montani, gdje je ona radila na ranču na kojem su snimali.

U braku su 45 godina, a Bridges tajnu dugog braka opisuje kao ‘napor da se ne razvedete‘.

- I danas smo tu, zajedno. I to je divno i divlje, kaže Bridges pa digne šake u zrak.

-Wow, to je stvarno čudesno, zaključi na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:29