ŠALABAHTER IZ FILMA

Dobio je goleme ovacije pa postao siroče: Film u kojem glumi nova zvijezda iz ‘Top Guna‘ zločest je i seksi!

Adria Arjona i Glen Powell u filmu ”Hit Man”

 Cinetic Media/Planet/Profimedia
‘Hit Man‘ redatelja Richarda Linklatera vješto balansira između filozofski ambicioznijih koncepata i trilerskih uzbuđenja

Niti ovacija u trajanju od šest minuta kojom je nagrađen na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji nije bila dovoljna da romantična crna komedija "Hit Man", novi film američkog redatelja Richarda Linklatera ("Odrastanje", "Munjeni i zbunjeni"), pronađe distributera.

Adaptacija članka novinara Skipa Hollandswortha o lažnom plaćeniku Garyju Johnsonu, koji je policajcima pomogao uhititi više od 60 naručitelja ubojstava zvuči kao idealan provod u kinu, što je dobar dio kritičara i ustvrdio nakon što ga je pogledao u Veneciji. Međutim, to je filmsko siroče, kako ga je časopis Vanity Fair početkom rujna 2023. godine okarakterizirao, Lido napustilo bez roditelja.

Pronašlo ga je tek nakon što je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu koji se održao nedugo nakon festivala u Veneciji. No, nije ga usvojio neki od velikih filmskih studija, a ni neki od srednjih. Usvojila ga je streaming platforma Netflix i platila 20 milijuna dolara (snimljen je za nešto manje od devet milijuna). Drugi su ozbiljni kupci od "Hit Mana" nakon Venecije navodno odustali, napisao je The Hollywood Reporter.

Linklater je nakon što je Netflix distribuirao njegov animirani film "Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood" bio prilično utučen jer ga streaming gigant baš i nije promovirao, a prije dolaska u Veneciju s "Hit Manom" rekao je da mu se čini da je "algoritam" pojeo američki film. Istina, Netflix je "Hit Mana" kupio s namjerom da ga prikazuje u kinima, no umjetnički ambiciozniji filmovi koje je do sada financirao - "Na Zapadu ništa novo", "Šape pasje", "Mank", "Roma" i "Ikar" - vrlo su brzo su pali u zaborav jer streaming platforma stalno objavljuje nov sadržaj i ganja nove pretplatnike. Netflix neće puno profitirati od promoviranja "teških" filmova, pogotovo onih koji su stari dvije i više godina.

"Hit Manu" nije puno pomoglo ni to što glavnu ulogu u njemu igra Glen Powell, 35-godišnji glumac kojeg su pojavljivanja u filmovima "Top Gun: Maverick" i "Samo ne ti" katapultirala u holivudsku prvu ligu. Sve bi bilo drukčije da smo u 1990-ima, no nismo i ostaje za vidjeti kakav će trag na filmskoj umjetnosti ostaviti ovaj retro naslov.

"Hit Man" u hrvatska kina stiže 20. lipnja, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi četiri razloga zbog kojih biste ga trebali pogledati i jedan zbog kojeg ga trebate preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 07:18