Linda Hunt

Debitirala je u ‘Popaju‘, dobila Oscara za ulogu u ‘Godini opasnog življenja‘, a sad se na ekrane vraća kao Hetty Lange

Linda Hunt
 

 Shane Brennan Productions/Cbs/Collection Christophel Via Afp
Od tinejdžerske dobi pati od sindroma patuljastog rasta, zbog kojeg je visoka metar i četrdeset pet centimetara

Čak i najhrabriji i najsposobniji špijuni američke tajne agencije NCIS zadrhte kada trebaju doći pred svoju strogu šeficu, glavnu operativku zaduženuza sve agente koji razotkrivaju različite slučajeve u popularnoj CBS-evoj seriji NCIS Los Angeles. Uvijek britka, strogog pogleda, ali spremna i sposobna pomoći i u najtežim situacijama, Henriette "Hetty" Lange jedno je od zaštitnih lica te krimi-sapunice koja je na malim ekranima već više od desetljeća.

Riječ je, naravno, o glumici Lydiji Susanni Hunt glumici poznatoj kao Linda Hunt, a koja je debitirala davne 1980. u filmu Popaj. Samo dvije godine kasnije osvojila je Oscara za sporednu ulogu. Zanimljivo, bilo je to po prvi puta u povijesti Akademije da je Oscar za mušku sporednu ulogu dodijeljen ženi jer je u filmu "Godina opasnog življenja" utjelovila Billya Kwana. Kada su svjetla reflektora u pitanju, Linda je počela dosta kasno, na Broadwayu se pojavila 1970.,, kazalište joj je bila strast pa je za predstavu Kraj svijeta nominirana za prestižnu nagradu Tony, a prvi film snimila je tek s 35 godina, ali od tada nije stala te je na sceni prisutna i sada, sa 77 godina.

image

Linda Hunt, scena iz filma Dune (1984).

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Pa iako spada u velikane svjetskog glumišta, a teško je pobrojati na malom prostoru sve serije, filmove i predstave na kojima je radila i za koje je dobivala nominacije i nagrade, te projekte u kojima je posuđivala svoj osebujan glas, Linda je zapravo izuzetno - malena. Ona, naime, od tinejdžerske dobi pati od sindroma patuljastog rasta, zbog kojeg je visoka svega metar i četrdeset pet centimetara. To ju nikada nije spriječilo da se probije u surovom glumačkom svijetu, a o svom zdravstvenom uvijek je rado govorila, no pritom se nikada na njega nije žalila. Ipak, otkrila je da je u djetinjstvu zbog toga imala mnogo problema. Roditelji su je smatrali zaostalom, imala je problema s motorikom. Iz inata, da svima dokaže kako i tako malena može uspjeti, upisala je glumačku školu a potom uspjeno završila i umjetničku akademiju. Nikada nije krila ni svoju homoseksualnost, još od 1978. bila je u vezi s Karen Kline, poznatom psihoterapeutkinjom koja joj je mnogo pomogla da savlada unutarnje strahove i bol, a svoju su ljubav nakon trideset godina ovjekovječile brakom.

Hunt je i velika ljubiteljica životinja, te donira mnogo novca udrugama koje se bave tim i srodnim temama, a ambasadorica Društva najboljih prijatelja životinja. Bogatstvo joj se procjenjuje na oko dvanaest milijuna dolara.

Njeni mnogobrojni obožavatelji protrnuli su 2018. kada je sudjelovala u sudaru više vozila te je ozlijeđena, zbog čega neko vrijeme nije mogla snimati. Onda je došla pandemija koronavirusa i produkcija NCIS-a odlučila je da je preriskantno dovoditi ju na set u tako starijoj životnoj dobi, zbog čega su fanovi opet ostali tužni. Srećom, sve je dobro završilo, a Lydia, poznatija po nadimku Linda, i dalje snima. Internet se "zapalio" kada su producenti objavili da se popularna stroga Hetty vraća u seriju.

Privatno je vrlo povučena. Rijetko se pojavljuje u javnosti, na raznim eventima i svečanostima, a rijetko daje i intervjue. Pamti se tek njezina rečenica dana časopisu People - Gluma je strast, ako je nemaš, nisi glumac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:33