Košarkaška legenda

Danilo Šerbedžija snima prvi film o Draženu Petroviću, za što je HAVC dao pet i pol milijuna kuna

dražen petrović

 Screenshot/Screenshot
‘Pred nama je projekt koji b, mogao izrasti u film kojeg će publika voljeti, a kinematografiji donijeti biografski film kakvog nam nedostaje‘

Redatelj Danilo Šerbedžija snimat će film o sportskom velikanu Draženu Petroviću, jasno je iz HAVC-ovih rezultata Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva.

"Nešto jače od mene – priča o Draženu Petroviću" je ime novog filma, kojem je scenarij pisao Ivan Turković-Krnjak, a koji će od HAVC-a dobiti pet milijuna i 500 tisuća kuna.

"Riječ je o uspjeloj transpoziciji, u igranoj formi, života jednog od najboljih svjetskih košarkaša svih vremena, Šibenčanina Dražena Petrovića. Kroz brze i dinamične scene, scenarij pokriva sve važnije faze Draženovog života, od djetinjstva i odrastanja u Šibeniku sa bratom i roditeljima, igranja u Šibenci, Ciboni, Real Madridu, Portland Trailblazersima, New Jersey Netsima, ratnog perioda, romantičnih veza, sve do nesretne smrti u automobilskoj nesreći 1993. godine", stoji u HAVC-ovu obrazloženju.

Objasnili su kako je Draženov lik dobro napisan.

image

Dražen Petrović

"Važno je naglasiti da ovaj biopic nije hagiografija glavnog junaka, sakrosanktna ispolirana priča o nekom velikanu, naprotiv, Dražena se pokazuje kao živi lik sa svim svojim vrlinama i manama, kao osobu od krvi i mesa", kažu.

Naglasak nije na sportskim uspjesima već na osobnosti Dražena, nastavljaju, kao i na njegovoj nezajažljivoj želji da bude najbolji, što je imalo posljedice kako na njegov obiteljski, tako i na emotivni život.

"Projekt je produkcijski zahtjevan, autorsko-producentski tim je svjestan te činjenice i visoko motiviran. Pred nama je projekt koji bi, nadamo se, mogao izrasti u film kojeg će publika voljeti, a kinematografiji donijeti biografski film kakvog nam nedostaje. Film ima ogroman potencijal u kino i VOD distribuciji, koji prelazi granice regije. Zaključno, Dražen Petrović je svjetska sportska ikona o kojoj do sada nije snimljen niti jedan dugometražni dokumentarni ili igrani film, smatramo da bi ovaj film mogao ispraviti tu 'nepravdu'", smatraju u HAVC-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 17:46