KINO EDISON

Dane hrvatskog filma otvara restaurirani nijemi dokumentarni film Zrinsko-frankopanski dan na Ozalj-gradu iz 1930. godine

Zrinsko-frankopanski dan na Ozalj gradu

 /Dani Hrvatskog Filma
Cjelokupni program će trajati od 17. do 20. listopada u Karlovcu

Karlovačko Kino Edison od danas je domaćin 33. izdanja Dana hrvatskog filma, središnje nacionalne smotre godišnje produkcije svih rodova i tradicionalne manifestacije predstavljanja, promocije i vrednovanja hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva.

Službeno otvorenje festivala održat će se u velikoj dvorani Kina Edison s početkom u 19:30 sati, a cjelokupni natjecateljski, diskurzivni te zabavni program trajat će od 17. do 20. listopada. U sklopu otvorenja bit će, uz klavirsku pratnju pijanistice Marijane Pajić Šimunović, prikazan restaurirani nijemi dokumentarni film Viktora Rybaka Zrinsko-frankopanski dan na Ozalj-gradu iz 1930. godine.

Otvorenju festivala prethodit će projekcija duboko emotivnog povijesnog dokumentarca Ivana Ramljaka El Shatt: nacrt za utopiju, koji će se prikazivati od 17:30 sati, dok će po završetku službenog otvorenja uslijediti projekcijska cjelina natjecateljskog programa Portreti koja podcrtava biografije naizgled običnih pojedinaca koji se na specifičan i sebi svojstven način nose s bremenitom svakodnevicom. Stoga će od 20:45 sati biti moguće uživati u sedam naslova iz konkurencije dokumentarnog i animiranog filma, među kojima su Zlatnom palmom na festivalu u Cannesu nagrađeni Čovjek koji nije mogao šutjeti redatelja Nebojše Slijepčevića, nekonvencionalna Haljina za finale Martine Meštrović, angažirani Espi Ivana Grgura i U tranzitu Lucije Brkić, topli Jurica Marka Plejića, dirljivi seniorski mozaik 1001 noć Ree Rajčić i duhovita pixel art minijatura Všmš Nele Gluhak.

image

Haljina za finale

/Dani Hrvatskog Filma
image

El Shatt: nacrt za utopiju

/Dani Hrvatskog Filma
image

Čovjek koji nije mogao šutjeti

/Dani Hrvatskog Filma

U sklopu prijepodnevnog uvodnog programa prikazat će se kratkometražni filmovi iz ciklusa Nova hrvatska animacija za djecu, tematski i stilski namijenjeni učenju univerzalnih vrijednosti kod najmlađih. Na rasporedu su i dvije epizode zapaženog humorističnog serijala Videobox o životima trojice prijatelja koji proživljavaju romantična razočaranja i životne preokrete, a iza kojeg stoje studenti Akademije dramske umjetnosti David Bakarić, Marko Bičanić, Ivor Lapić i Karlo Vorih.

U poslijepodnevnim satima Zagreb film predstavit će pet digitalno restauriranih prirodoslovnih filmova Branka Marjanovića, nakon čega slijedi inkluzivni program Film svima nastao u suradnji udruge Filmaktiv s Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ, Udrugom slijepih PGŽ te udrugom Kultura svima. Uz predstavljanje smjernica za inkluzivne kulturne prakse, program obuhvaća i šest kratkih filmova nastalih na hrvatskome jeziku koji su prevedeni i prilagođeni osobama oštećena sluha.

Prvi festivalski dan zaključit će nastup akustičnog vokalno-instrumentalnog sastava Orient Express koji njeguje gypsy swing glazbu, prateći od pariških izvora do jugoistočnih uvira zvižduke legendarnog vlaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 17:01