VELIKI USPJEH

Cronenbergov film ‘Bazen beskraja‘ u hrvatskoj koprodukciji nominiran za čak 11 kanadskih Oscara

Film Bazen beskraja

Film je nastao kao koprodukcija Kanade, Hrvatske i Mađarske, a većim dijelom je sniman u Šibeniku

Dugometražni igrani film ‘Bazen beskraja‘ (eng. ‘Infinity Pool‘) redatelja Brandona Cronenberga, u kanadsko-hrvatsko-mađarskoj koprodukciji, nominiran je u 11 kategorija na prestižnoj dodjeli nagrada Canadian Screen Awards 2024.

‘Bazen beskraja‘ prati romanopisca Jamesa Fostera koji bezuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu, provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom Em. Jedna fatalna nesreća u hotelskom naselju na slikovitom otoku La Tolqa razotkrit će perverznu supkulturu hedonističkog turizma, bezobzirnog nasilja i nadrealnog užasa.

Film je nastao kao koprodukcija Kanade, Hrvatske i Mađarske, a većim dijelom je sniman u Šibeniku te je u produkciji sudjelovalo više od 75 hrvatskih filmskih profesionalaca. Same nominacije filma u čak 11 kategorija ističu izuzetan talent i vještinu cijelog glumačkog ansambla i autorske ekipe.

- Duboko smo počašćeni s 11 nominacija na Kanadskim filmskim nagradama za dugometražni igrani film ‘Bazen beskraja‘ - izjavila je Anita Juka, producentica filma i direktorica hrvatske produkcijske firme 4Film, koja je nominirana za najboljeg producenta.

Na filmu je radila brojna hrvatska ekipa, a osim producentice Anite Juke nominirana je i Svetlana Gutić, za najbolju šminku.

‘Bazen beskraja‘ je svjetsku premijeru imao na prestižnom Sundance Film Festivalu, a europsku premijeru na Berlinaleu. Glavne uloge u filmu igraju Alexander Skarsgård i Mia Goth, a film je za svjetsku distribuciju otkupio Universal Studio.

Značajne uloge u filmu su ostvarili i poznati hrvatski glumci Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković i Dunja Sepčić, a kao autori (šefovi sektora) su radili Zvonko Sarić, scenograf, Slaven Spinčić, majstor rasvjete, i brojni drugi hrvatski autori. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a za manjinsku koprodukciju, Telefilma (kanadskog filmskog fonda) i Eurimagesa.

Dodjela Kanadskih filmskih nagrada će se održati 31. svibnja 2024. u Torontu. Svečanu ceremoniju će ove godine voditi poznata komičarka, glumica i scenaristica Mae Martin, a prijenos uživo će biti na CBC-ju i CBC Gemu u 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 12:32