TV PREMIJERA

Loza: Obiteljske splekte zbog moći i novaca

ZAGREB - Na otoku Kampar, negdje u šibenskom arhipelagu, zasigurno najomraženija osoba je Jadranka. Trudi se doznati sve što se zbiva u mjestu i zatim uz pomoć glasina manipulira susjeda protiv susjeda.

Njezina kći Kate udana je za diplomiranog agronoma Vinkića, mlađeg sina najmoćnijeg otočana Vinka Radovanija, kojem je za oko zapeo lijep komad zemlje uz obalu, kako bi tamo posadio lozu i proširio vinogradarski biznis. Jadranka se nada da će Vinkić naslijediti oca, pa će Kate nesmetano zasjesti na obiteljski tron, no iz Zagreba se vraća u rodni kraj Frane Radovani, Vinkov stariji sin, s ambicijom da se uključi u posao s lozom.

S njim je i njegova buduća supruga Maja, koja je trudna i kao vješta dizajnerica ne odvaja se od svog laptopa. Iako je tradicionalistička Kate isprva podozriva prema Zagrepčanki koja ne dopušta da joj muškarci zapovijedaju, mlade se žene postupno zbližavaju, pa je došljakinja počne podučavati u kompjutorskim vještinama i komuniciranju na internetu.

Jadranka je najomraženija

Jadranka je zgrožena. Ne samo da se plaši kako će odsad Frane zasjeniti Vinkića, nego se i Kate udaljava od nje i sve više vremena provodi za laptopom.

Vražju spravu treba uništiti! U jednom trenutku kada su se Kate i Maja udaljile iz kuhinje, Jadranka je zgrabila laptop i tresnula ga o pod, a potom je za svoje nedjelo optužila Katinog sinčića, koji se nije mogao braniti, nego je samo vikao “Baba, baba!”. Postigla je što je htjela. Maja se otresla na dječaka, Kate ga je uzela u obranu i njihove je bliskosti u trenu nestalo. Kod Jadranke nije bilo nikakve grižnje savjesti zato što je podlo iskoristila unuka. Naprotiv!

Ovo je najuzbudljivija scena iz prve trećine serije “Loza”, koja će od ove nedjelje navečer na 1. programu HRT-a, odmah nakon kviza, krenuti u osvajanje hrvatskog televizijskog tržišta. Zaboga, ne, zar još jedna serija koja se odigrava na našem Jadranu, i to nakon što su sapunice “Ruža vjetrova” i “Larin izbor” okupirale udarne termine tijekom tjedna?!

Nebojša Taraba iz produkcijske kuće “Drugi plan”, koja je s HRT-om realizirala “Lozu”, odlučno odbacuje optužbe da se ubacuje na teren koji su već drugi osvojili. “Lozu” je prvi put prijavio na natječaj HRT-a još prije pet godina, kao telenovelu u stilu talijanskog hita “Čarolija”, sa šezdesetak epizoda, a autori sinopsisa i scenarija za ogledne epizode bili su Olja Savičević Ivančević i Ivica Ivanišević. Iako je projekt dobio najvišu ocjenu, nije odobren zato što se smatralo da “Drugi plan” (dotad je njegov najveći uspjeh bio reality show “Dvornikovi”) nema dovoljno iskustava za takav pothvat. Taraba i njegov partner Miodrag Sila pokušali su lobirati kod Siniše Svilana s Nove TV, kojem se svidjela ideja mediteranske telenovele, ali ne i troškovi, pa je ideju poslije iskoristio za “Larin izbor”.

“Ruža vjetrova” je pak, tvrdi Taraba, tekst izvorno napisan na engleskom jeziku, i zatim naknadno nakalemljen na splitsko podneblje.

Drugi plan je kasnije krenuo iznova i koncipirao “Lozu” kao dramsku seriju od 16 epizoda. Kao scenarista su angažirali književnika Vladu Bulića (njegov roman “Putovanje u srce hrvatskog sna” 2006. dobio je nagradu Jutarnjeg lista), s kojim su već surađivali u “Mamutici 2”, te zaokrenuli prvotni koncept telenovele prema dramskoj seriji, koja u završnici postaje poprilično opora.

Zagreb i Zlarin

Ovaj put su pobijedili na HRT-ovu natječaju i osigurali zadovoljavajuće produkcijske uvjete. Svaka epizoda snimala se u prosjeku šest dana (sapunice se štancaju po principu - jedna epizoda dnevno), artificijelni prostor studija uopće nije korišten nego samo zatečeni ambijenti, kako u Zagrebu tako i na otoku Zlarinu, kao scenograf angažiran je renomirani Nenad Pečur, koji je radio na Oscarima ovjenčanom “Pijanistu”, direktor fotografije Darko Drinovac koristio je Sony F3 kameru, a ove je godine snimio svoj prvi cjelovečernji film “Fleke” - i to na Canonovu fotoaparatu - prikazan u konkurenciji Sarajevo Film Festivala. Kao redatelji figurirali su Darko Pleić (Drugi plan je bio iznimno zadovoljan njegovim radom na “Mamutici 2”) i Goran Rukavina, obojica školovani u inozemstvu.

Bogato dramsko tkivo

Razlika između “Loze” i domaćih sapunica najuočljivija je u izboru glumaca. U njima se obično izdvoji njih nekolicina, a drugi uglavnom otaljavaju svoj posao, no “Loza” je pravljena poput igranog filma - svaka, pa i najmanja uloga, podjednako je važna.

Kada su u pitanju manje poznata lica - poput Vicka Bilandžića ili Snježane Sinovčić Šiškov - uloge im pristaju kao salivene, tako da se nijednog trenutka ne pitamo zašto su dobili toliko prostora na ekranu. Ugledna glumačka imena - ponajprije Žarko Radić, Leona Paraminski, Milan Štrljić i Ksenija Pajić - ne šmiraju, očito je da su scene pomno pripremljene i da ništa nije prepušteno slučaju.

U radnju su utkani i prizori koje nije lako realizirati, poput vjenčanja, sprovoda i nesreće na poslu, tako da se zahvaljujući njima “Loza” doima kao bogato dramsko tkivo. Svakako najveće iznenađenje bit će Nada Gaćešić-Livaković, kojoj lik Jadranke - utjelovljenje zločestoće - pristaje kao saliven. Oni koji je takvom doživljavaju i u privatnom životu bit će poprilično zatečeni.

U osnovnoj dramskoj podjeli “Loze” ostalo je nešto od prvotnog koncepta telenovele. U središtu su dvije poprilično različite obitelji, čija su se djeca odlučila na zajednički život. To su Frane Radovani (Bilandžić) i Maja Gamulin (Paraminski), koji su se nakon kraha svoje male marketinške tvrtke odlučili preseliti na dalmatinski otok Kampar, na kojem njegov otac Vinko ima ambiciozne planove s uzgajanjem vinove loze i proizvodnjom vina.

Majin otac Zvonimir (Štrljić) je zagrebački građevinarski poduzetnik koji je ne mali dio svog imetka stekao zahvaljujući suradnji sa sumnjivim tipovima kakav je Stjepan Grubišić (Darko Milas): sada mu je poduzeće pred krahom, no mogla bi ga spasiti kupovina zemlje na Kamparu, na koju pikira i Franin otac.

Vraćanje digniteta

Kad shvati da bi time mogao ugroziti Majinu budućnost, Zvonimir je spreman odustati, no Grubišić ga beskrupulozno ucijeni da okonča taj pothvat.

Drugi plan je zadovoljan HRT-ovim terminom u nedjelju navečer, manje je zadovoljan činjenicom da im se Nova TV navrat-nanos odlučila suprotstaviti već uhodanim showom “Supertalent”, no to su zapravo emisije za različite vrste publike: “Loza” će pokušati vratiti nešto malo digniteta HRT-ovu upropaštenom dramskom programu, a koliko će gledatelji novim proizvodom biti zadovoljni, znat ćemo već nakon prve dvije-tri epizode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 07:28