POLIMAC PREPORUČUJE

Brzi i žestoki 10 ima nekoliko spektakularnih scena. Primjerice, ona u kojoj golema eksplozivna kugla uništava Rim i prijeti Vatikanu

Vin Diesel u filmu ”Brzi i žestoki 10”

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Nema što, oni koji rade tu franšizu spretni su manipulatori, pa ne čudi što mnogi sumnjaju da će taj serijal završiti 2025.

Negdje pri kraju filma "Brzi i žestoki 10" Charlize Theron i Michelle Rodriguez izvuku se iz ćelija u kojima su ih držali kao zarobljenice, ispada da su na Antartiku i da im u toj snježnoj pustoši nema pomoći, no tada se led pred njima počne raspadati i iz njega izroni podmornica. Tko njome zapovijeda? Nitko drugi nego Gal Gadot koja je u tri izdanja franšize glumila Gisele Yashar, bivšu agenticu izraelske obavještajne službe Mossad, stručnjakinju za sve vrste oružja i ultimativnu akcijsku heroinu. Dobra dosjetka, ali s jednim problemom: Gisele je poginula u šestom izdanju franšize i kako je to sad odjednom oživjela? Možda su dvije junakinje imale fatamorganu, no bit će da je štos u nečem drugom.

U toj vrsti filmova sve je usredotočeno na akcijske scene, što su nevjerojatnije, to bolje, a likovi su poput pijuna kojima se može manipulirati kako se kome prohtije. U "desetki" su recimo uveli baku koju igra legendarna oskarovka Rita Moreno ("Priča sa Zapadne strane"): ona se pojavi samo na početku filma i kasnije je zaborave. Valjda je nekome bila zanimljiva jer se pojavila i u Spielbergovoj verziji slavnog mjuzikla, pa je netko procijenio da se isplati pozvati je u film. To što nisu znali što bi s njom, druga je stvar.

Sve što ćete zapamtiti iz novog filma je nekoliko spektakularnih scena. Prva je svakako ona u kojoj se golema eksplozivna kugla valja ulicama Rima u smjeru Vatikana: koliko god se trudili, Dom Toretto i njegovi suradnici ne uspijevaju je zaustaviti pa bi se lako moglo dogoditi da i papa odleti u zrak. Da vam ne odajem finese priče, pogledajte "desetku" i ustanovite kako to završava, no to je samo jedan od "cliffhangera" zbog kojih ćete se meškoljiti u svom stolcu u kino dvorani.

Izvlačenje iz zamki

Ništa manje nije uzbudljiva sekvenca na autoputu gdje auto koji vozi Dom Toretto zaskoče dva golema kamiona, odnaprijed i odnatrag, a on mora smisliti način kako će se izvući iz te zamke. Još je ekstravagantnija scena gdje Domov auto napadnu dva helikoptera, vežu lancima i podignu u zrak. Tako nešto gledate u nevjerici, pa su prizori u kojima Dom izlijeće sa autom iz teretnog aviona, koristeći autoput kao pistu za slijetanje, nešto krajnje jednostavno: nakon svega što ste vidjeli, to vam se čini kao lak zadatak za prekaljenog super junaka.

U ovom filmu Dom je napokon dobio ravnopravnog, ukoliko ne i superiornog protivnika. To je Dante Reyes – glumi ga Jason Momoa, Aquaman iz "Lige pravde" i serijala o kralju vodenih dubina – on je inače sin Hernana Reyesa (Joaquim de Almeida) iz petog izdanja "Brzih i žestokih", narko bosa kojem je Domova ekipa opljačkala sef, izvukla ga je iz trezora uprave vojne policije gdje ga je on čuvao (toliko o korupciji u zemljama Latinske Amerike), i vukli ga ulicama Ria de Janeira, da bi naposljetku likvidirali i samog Reyesa. Dante je tada bio dječak, ali je poniženje svoga oca jako dobro upamtio i čitavo vrijeme smišljao kako da se osveti bezobraznom Amerikancu.

Ovaj put su uloge među njima zamijenjene, Dante se stalno sprda, naizgled je superioran svom protivniku, namrgođenom Domu, koji kao da stalno čeka novi potez bahatog kriminalca: taj ima zbilja ambiciozan projekt, ne želi uništiti samo "kralja losangeleskih ulica" nego i čitavu njegovu obitelj. Ima nevjerojatno preciznu informatiku i logistiku, pa u jednom trenutku Dom počinje strahovati da će on i njegovi prijatelji ostati bez svega što su proteklih godina zaradili.

Pretrpan likovima

Najveći je problem što je film pretrpan likovima i ne može se reći da je svatko dobio svojih "pet minuta". Neki poput Jasona Stathama ostanu čisti epizodisti, neki prođu puno bolje, poput hrvača Johna Cene (ipak on glumi Domova brata Jakoba), a radnja je pritom rascjepkana snimanjem na različitim lokacijama. U tom frenetičnom kaosu povremeno zaboravite tko se gdje nalazi – u Londonu, Los Angelesu, Rio de Janeiru, Lisabonu ili Rimu – no za tvorce "Brzih i žestokih" pretrpanost nikad nije bila mana.

Nastavak za dvije godine

Za sada samo znamo da će naredno izdanje franšize imati premijeru za dvije godine, iako je izvjestan dio priče već snimljen, paralelno su radili dva filma. Dieselu se, međutim, osladio publicitet oko ovog super spektakla, pa je već natuknuo da bi "desetka" mogla imati ne jedan nego dva nastavka. Uzgred, na početku odjavne špice vas upozore "ima još", pa se u dodatnoj sceni pojavi glumac za kojeg biste to najmanje očekivali, a koji će u "jedanaestici" imati jako važnu ulogu. Nema što, oni koji rade tu franšizu spretni su manipulatori, pa ne čudi što mnogi sumnjaju da će taj serijal završiti 2025.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 20:44