FILM ANGELA MANUELA SOTA

‘Blue Beetle‘: Mladić koji je oduševljen činjenicom da može letjeti i Susan Saradon u rijetkoj ulozi žene koja želi supermoći

Adriana Barraza, George Lopez, Bruna Marquezine i Belissa Escobedo

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Glavni neprijatelj je Victoria Kord, ona bi dala sve da se domogne skarabeja, sluteći da se u njemu krije razrješenja obiteljske tajne

Spider-Man je prvi super junak koji je na filmu predstavljen kao nacionalna manjina, istina, uz pomoć animacije. U crtiću "Spider-Man: Novi svijet" on se zove Miles Morales i križanac je Portorikanca i Afroamerikanca, a podrijetlom je iz Brooklyna koji mu više znači od otmjenog Manhattana. Film je postigao velik uspjeh, dobio je Oscara kao najbolji crtić, a nastavak "Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet" bio je još ambiciozniji, zasad je favorit za narednog Oscara, snimljen je istodobno sa trećim izdanjem, pa će i 2024. proteći u znaku Milesa Moralesa.

Vjerojatno je to najveći poticaj da se snimi prvi igrani film sa super junakom latinskih korijena. Ime mu je "Blue Beetle" i, dakako, inspiriran je stripom koji je nastao u sličnom razdoblju kao i "Superman". U početku se latino podrijetlo nije previše naglašavalo, Blue Beetle se zapravo zvao Dan Garrett, mogao je biti Englez, Irac ili čisti Amerikanac, a slično bi se moglo reći kad je promijenio ime – u kasnijim izdanjima stripa – u Ted Kord. Taj je lik bio dosta popularan, uvijek je dolazio u paru s Blue Beetleom, plavim skarabejom iz svemira, koji mu je davao natprirodne sposobnosti. DC Comics je imao veliku produkciju, pa je "Blue Beetle" s vremenom dospio u drugo plan, da bi uskrsnuo u novom mileniju. Sada se zvao Jaime Reyes, bio je meksičkog podrijetla, ali mu je plava supstanca davala nadnaravne osobine. Jaime je upravo diplomirao, vratio se u rodni (naravno – fiktivni) Palmera City i tamo shvatio da ga je plavi skarabej odabrao za svoga "domaćina". Mladić isprva baš nije oduševljen svojim natprirodnim moćima, koje i ne zna kako bi kontrolirao, ali postupno se srodio s njima, pogotovo kad je shvatio da je u stanju letjeti i kad je skarabej oko njega napravio ekosistem, koji mu onemogućuje povrede. Iako je u početku uvjeren da je postao najjači čovjek na svijetu, među superjunacima tako nešto nikad nije moguće: koliko dobrih, toliko je i zločestih snagatora, pa će se Jaime (Xolo Maridueña), odnosno Blue Beetle, morati itekako potruditi da održi svoju reputaciju. Vrlo brzo shvati da mu je obitelj vrlo važan emocionalni potporanj, pogotovo zato što se u njoj kroz generacije prepričavala legenda o plavom skarabeju. Također, njegov glavni neprijatelj je Victoria Kord (Susan Sarandon u rijetkoj ulozi žene koja čezne za supermoćima), ona bi dala sve da se domogne skarabeja, sluteći da se u njemu krije razrješenja obiteljske tajne. Naime, njezin brat Ted u jednom trenutku je nestao i iza sebe ostavio uspješnu kompaniju: ima li to veze sa skarabejom? Možda. Njegova kći Jenny (Bruna Marquezine) izrasla je u krasnu curu i zaljubila upravo u Jaimea. Generacije oko plavog skarabeja tako su se ispreplele da nitko ne može reći da na njega polaže isključivo pravo.

"Blue Beetle" isprva je planiran kao film za streaming platforme, konkretno HBO Max, ali nakon probnih projekcija, bilo je očito da ima puno veći potencijal. Redatelj Angel Manuel Soto i scenarist Garret Dunnet Alcocer pazili su da se njihovo ostvarenje obraća podjednako nacionalnim manjinama ali i širokoj publici, tako da vjerojatno nije nerealno njihovo priželjkivanje da "Blue Beetle" preraste u trilogiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:39