TKO JE SLJEDEĆI?

Biden je postao toksičan, odriču ga se financijeri, nobelovci, a sad je na redu i Hollywood: ‘Moramo ga mijenjati...‘

Joe Biden

 Epn/newscom/profimedia/Epn/newscom/profimedia
Nakon unuke Walta Disneya u Deadlineu se Joea Bidena odrekao i Damon Linedlof, iako kaže da je lojalni Demokrat

"Predsjednik Joe Biden mora završiti svoju kampanju. Prva predsjednička debata, održana večeras, bila je katastrofalna. Od samoga je početka bilo jasno da Biden izgleda staro, zvuči staro i da, uistinu i jest vrlo, vrlo star", pisao je prošloga tjedna The Atlantic u članku direktnoga i nimalo ambivalentnoga naslova "Vrijeme je za odlazak, Joe Biden" (Time to Go, Joe Biden).

Već unutar prvih nekoliko minuta Demokrate je, mišljenja su pri The Atlanticu, uhvatila panika, koja je do dvadesete minute debate prešla u pravu histeriju.

"Bidenov se glas konstantno gubio, a izgubljen je bio i sam Biden; u svojim mislima. Donald Trump se rugao i lagao. Rekao je hrpu besmislica - o klupskim prvenstvima, kognitivnim testovima, cijela ta farsa. No, to nije bilo važno. Jedino što je bilo bitno u debati je bio Biden: njegov tihi i nesigurni glas. Njegovo neizražajno, zbunjeno lice. Izgledao je kao da želi biti u krevetu. Ili je to projekcija sve do jednog Demokrata u Americi. Ljudi su mi, među ostalim, slali emotikone koji povraćaju", tvrdi autor članka.

Na istome tragu bile su i reakcije nekih drugih američkih medija lijevoga centra, izvijestio je The Economist, koji je osim The Atlantica, u kojem je Biden objavio motive svoje kandidature 2020. godine, naveo i The New York Times ("Kako bi služio svojoj zemlji, predsjednik Biden bi trebao izaći iz utrke" (To Serve his Country, President Biden Should Leave the Race), poručili su jednoznačno), MSNBC-jevog voditelja Joea Scarborougha te vanjskopolitičkog kolumnista Toma Friedmana, kojega je debata toliko rastužila da je "briznuo u plač". On se, prema vlastitu priznanju, ne sjeća "tužnijeg trenutka iz američkih predsjedničkih kampanja".

Da je vrijeme da se Biden povuče iz predsjedničke utrke, ustvrdili su i drugi, iznimno prominentni glasovi poput Nobelovca Paula Krugmana, kao i istaknuta novinarska imena poput dvostrukog dobitnika Pulitzera i kolumnista New York Timesa Nicholasa Kristofa, kolumnista koji je pisao za The New York Times, The Washington Post, The New Yorker, Newsweek Jonathana Altera i kolumnista The Washington Posta i Davida Ignatiusa, autora brojnih knjiga, uključujući "Body of Lies", po kojem je Ridley Scott snimio film, piše Politico.

Sumnju u njegove sposobnosti izrazio je i The Washington Post koji je Bidena pozvao da, ako ih ima, planove za vikend otkaže kako bi dobro promislio o svemu.

"Njegov katastrofični nastup u četvrtak na debati poteže legitimna pitanja o tome dolazi li on u obzir za još četiri godine na najtežem poslu na svijetu", pišu te nastavljaju:

"Dužnost je ovoga dužnosnika da u razgovoru s obitelji i suradnicima utvrdi je li traženje ponovnog izbora u najboljem interesu zemlje".

Kritiku je Bidenu u Deadlineu uputio i scenarist Damon Lindelof, koji je za Demokrate glasao cijeli život. Lojalnosti svome političkome opredjeljenju unatoč, dobitnik nagrade Emmy smatra da Demokrati, ako žele ostati u utrci za Bijelu kuću, Bidena moraju što prije zamijeniti.

Predsjednička je debata za Bidena prošla veoma loše, no pokušaj prikrivanja te činjenice, prošao je, piše The Economist, još gore. Kako objašnjavaju, gledati zbunjenog starca kako se muči pokušavajući se prisjetiti riječi i činjenica bilo je prava agonija, njegova nesposobnost da iznese argument protiv slabog suparnika bila je obeshrabrujuća, no najtoksičnija je operacija poricanja koju je njegova kampanja provodila negirajući ono što su deseci milijuna Amerikanaca vidjeli svojim očima.

Za Demokrate zabrinjavajuća je i odluka nekih financijera da tu stranku prestanu financirati dok Biden svoje mjesto ne ustupi drugome kandidatu. Kako izvještava The Guardian, jedna od njih je i Abigail Disney, nasljednica Disneyjeva bogatstva, koja je Demokratskoj stranci dosad pružala značajnu financijsku podršku.

Njena odluka nije rezultat "nepoštovanja", već "realnosti", pojašnjava Disney, koja kao alternativno rješenje predlaže Kamalu Harris.

Iako se, piše The Economist, njegov nastup u debati pokušalo objasniti prehladom, upalom grla, lošim danom, da je u debati podbacio priznao je i aktualni američki predsjednik glavom i bradom, piše BBC, no taj ga bljesak samosvijesti, pišu, neće spriječiti u nakani da se kandidira.

Hoće li Biden imalo utišati kritike te umiriti zabrinute Demokrate, mogli bismo saznati tijekom nove, rujanske debate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 09:36