O Nikoli Tesli

BBC: Kako je čovjek koji je trebao biti milijarder, neizbrisivo upisan u povijest, umro bez novca i zaboravljen?

Nikola Tesla

 Bbc, Screenshot
Prije procvata tehnološke revolucije u Silicijskoj dolini, Tesla je bio jedna od originalnih tehnoloških superzvijezda, tumači se u osmominutnom videu

Kako je čovjek koji je trebao biti milijarder, neizbrisivo upisan u povijest, na kraju umro bez novca i zaboravljen?, pitaju se autori videa "The forgotten genius who invented our future" (Zaboravljeni genij koji je izumio našu budućnost) koji je BBC REEL posvetio Nikoli Tesli. " Električna struja je svuda oko nas. Uključujemo je za gotovo sve što radimo. Ipak, vjerojatno ne razmišljamo puno o ljudima koji su to omogućili. Iako je Thomas Edison poznat kao čovjek koji je izumio žarulju, može se tvrditi da je Nikola Tesla taj koji ju je upalio", kažu autori zanimljivog, osmominutnog videa koji prati genijalnog Ličanina od njegova rođenja 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu do smrti 7. siječnja 1943. godine u New Yorku.

Osim njegovih velikih izuma, uključujući i višefazni sustav elektične struje, kratki film se osvrće i na ekscentričnu osobnost Nikole Tesle. "Prije procvata tehnološke revolucije u Silicijskoj dolini, Tesla je bio jedna od originalnih tehnoloških superzvijezda, a njegovom nevjerojatnom mozgu dugujemo velik dio našeg modernog svijeta. Znanstvenici i inženjeri diljem svijeta i danas oživljavaju Tesline izume", navodi se u videu. O Teslinim izumima govore znanstveni pisac Jeff Hecht, Iwan Rhys Moreus, autor knjige " Nikola Tesla and the Electrical Future" i Adrian Cheok, australski izumitelj fokusiran na kontroverzne Tesline " zrake smrti". Iz video priloga saznajemo i kako je posljednji Teslin laboratorij Wardenclyffe spašen jer su njegovi fanovi diljem svijeta, uključujući i Elona Muska, skupili dva milijuna dolara te ga pretvorili u Znanstveni centar "Nikola Tesla".

" Njegovo ime bilo je Nikola Tesla. Umro je u siromaštvu, ali bio je jedan od najkorisnijih i najuspješnijih ljudi koji su ikad živjeli", rekao je putem radija gradonačelnik New Yorka Fiorello Henry La Guardia opraštajući se od Tesle, a tom arhivskom snimkom i završava video.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:59