HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

Atrakcija je triler iz fast food restorana

Na ovogodišnjem Sundanceu jedan od filmova o kojem se najviše raspravljalo bio je “Pokoravanje” redatelja Craiga Zobela, a taj psihološki triler koji se odvija u restoranu brze hrane u Ohiu jedan je od glavnih aduta ovogodišnjeg Human Rights Film Festivala koji se od 8. do 14. prosinca održava u kinu Europa i Dokukinu KIC te od 12. do 16. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci.

Snimljen prema istinitom događaju, film govori o telefonskom pozivu osobe koja se lažno predstavi kao policajac i optuži jednu zaposlenicu za krađu, a na to svi nasjednu.

Vidjet ćemo i politički triler “Call Girl”, debitantski film švedskog autora Mikaela Marcimaina, temeljen na velikom prostitucijskom skandalu koji je 70-ih godina prijetio rušenjem švedske vlade, dok u dokumentarcu “Jaures” francuski redatelj Vincent Dieutre tijekom godine dana snima pogled s prozora svog ljubavnika Simona, prekoputa pariške postaje metroa Jaures.

“Tonia i njena djeca” novi je dokumentarac Marcela Lozinskog, uz Kieslowskog jednog od ključnih autora svoje generacije, čiji se dokumentarci snimani u komunističkoj Poljskoj smatraju klasicima tog razdoblja.

Glavni filmski program uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najnovije svjetske produkcije, a programska sekcija “Romi: na rubu u srcu Europe” donosi nekoliko igranih i dokumentarnih filmova koji se direktno bave pitanjima Roma i njihove marginalizacije u današnjem društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 04:19