MLADI TRUMP

Američka zvijezda koja u novom filmu glumi Trumpa: ‘Pogledao sam stotine njegovih videa i svi griješite u jednoj stvari‘

Pripravnik Alija Abbasija
Sebastian Stan
FlixPix/Scythia Films

 Flixpix/alamy/alamy/profimedia/Flixpix/alamy/alamy/profimedia
Kako bi ‘postao Trump‘ Sebastian Stan je počeo i drugačije govoriti, a ‘prilagodio‘ je i vlastitu tjelesnu težinu

"Ja mislim da je on puno pametniji, nego što to ljudi žele priznati; jer konzistentno sve ponavlja i stvorio je brand", kaže o Donaldu Trumpu rumunjsko-američki glumac Sebastian Stan koji mlađu verziju bivšeg američkog predsjednika te aktualnog republikanskog kandidata za istu poziciju tumači u filmu iransko-danskog redatelja Alija Abbasija "Pripravnik" (The Apprentice), koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu.

U intervjuu za Variety Stan ("Ja, Tonya", "Pam & Tommy", franšiza "Kapetan Amerika"), koji u spomenutom filmu interpretira mladog biznismena Trumpa, videe ovoga je političara, dok se pripremao za ulogu, gledao mnogo puta.

"Na svome sam telefonu imao 130 videa u kojima sam proučavao njegovu fizičku pojavu te 562 videa sa slikama iz različitih vremenskih razdoblja, od sedamdesetih do danas, kako bih izdvojio osobitosti njegova govora te pokušao improvizirati kao on", priznaje zvijezda filma koji se fokusira na odnos Trumpa i njujorškog tužitelja Royja Cohna (Jeremy Strong).

Kako bi "postao Trump" Stan je čak, otkrio je, počeo i drugačije govoriti, a "prilagodio" je i vlastitu tjelesnu težinu. Udebljao se, naime, sedam kilograma.

"Da je glumio deset posto više, to bi se pretvorilo u ‘Saturday Night Live‘. Da je glumio deset posto manje, ne bi utjelovio u osobu. No, Sebastiana nadahnjuju stvarnost, istraživanje. A na taj način radim i ja; ako želiš zaći u neobična mjesta, moraš dobro pokriti bazičnu stvarnost", mišljenja je Abbasi, redatelj filma "Holy Spider".

Proučavajući Trumpa Stan, koji se s majkom, pijanisticom, u SAD doselio kao dijete (ime je dobio po velikom skladatelju Johannu Sebastianu Bachu), počeo je promišljati i o američkom snu.

"Tijekom odrastanja sam oduvijek bio svjestan američkog sna u kojem je Amerika zemlja prilika, zemlja u kojoj se snovi ostvaruju i u kojoj možeš učiniti nešto od sebe. Možeš postati što god želiš, potrebna ti je samo dobra ideja", smatra glumac, u čije je ruke scenarij filma stigao još 2019. godine.

"Pripravnik" je, otkriva redatelj, nailazio na razne izazove; što ga je iznenadilo.

"Poprilično sam šokiran, da budem iskren. Ovo nije političko djelo. Nije niti napad. Niti propaganda. Činjenica da je bilo toliko izazovno je šokantna", veli redatelj te zaključuje:

"To što stiže u ovu ekstremno polariziranu situaciju, za mene je kao umjetnika vrlo uzbudljivo; neću vam lagati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:52