'BRZI I ŽESTOKI'

Akcija bez ikakve logike i preko svake mjere

U početku filma “Brzi i žestoki 6” automobilski pustolovi Dom ( Vin Diesel) i Brian ( Paul Walker) provode se na Kanarskim otocima, kamo su pobjegli nakon pljačke u Brazilu.

Brian je nervozan, jer mu je Mia ( Jordana Brewster) upravo rodila sina, no Dom je krajnje opušten i mazi se u krevetu sa zgodnom plavušom, koju kao da poznaje godinama. Čekajte, tko je zapravo ta cura?! Morao sam posegnuti za DVD-om prethodnog filma i ustanoviti da je to brazilska policajka Elena, s kojom se Dom spetljao tijekom tamošnjih vratolomija.

Zašto je nisam upamtio? Nije kriva španjolska glumica Elsa Pataky , nego kalkulacija tvoraca serijala, koji su već tada namjeravali ponovno vratiti Michelle Rodriguez (ona igra Domovu veliku ljubav Letty) u “Brze i žestoke”. Otpisali su je u “četvorki”, jer su valjda procijenili da je u pitanju glumica problematična ponašanja (opijanja, drogiranja, sukobi s policijom), no kako je njezina reputacija u međuvremenu porasla, valjda su shvatili da su pogriješili.

Tako je Letty opet na sceni, iako je zbog udesa za koji se mislilo da je smrtonosan izgubila pamćenje i sada radi za protivničku ekipu. Sirota Elena nije imala šanse, jer čim je vidio Letty, Dom je opet kao začaran. Ima i zbog čega. Njezina tučnjava s podjednako spretnom i snažnom Ginom Caran u londonskoj podzemnoj željeznici najefektniji je dio filma.

Ukoliko prihvatite ovaj ne baš jako uvjerljiv povratak iz mrtvih i činjenicu da se Rodriguezica u intimnim scenama mora ponašati kao zombi, vjerojatno nećete imati prevelikih prigovora na “šesticu”.

Na žalost, bit ćete u manjini, jer će velika većina gledatelja prigovoriti da se serijal sve više oprašta od dramske logike i usredotočuje na orkestriranje velikih akcijskih sekvenci.

Neke su vrlo uspjele, poput jurnjave tenka i automobila po španjolskoj autocesti, gdje prvi put ustanovljavate da i ljudi mogu nastradati u takvim akrobacijama, no kako je za upravljačem glavni negativac (solidni engleski glumac Luke Evans), to je valjda upozorenje da dobri dečki poput Doma i Briana nikad ne bi skrivili takve gadosti.

A opet, juriti Piccadillyjem brzinom od preko 100 km na sat nije baš neki štos: potpuno je opravdano upozorenje na špici filma da sve pothvate izvode vrhunski profesionalci i da to amateri ne bi smjeli oponašati.

“Šestica” je nešto slabija od “petice” i stoga što se polovica filma odigrava u Londonu, čije uske ulice nisu pogodne za automobilske ekshibicije.

U posebno spektakularnim scenama nema mjere: obračun u zračnoj luci i u ruskom zrakoplovu nije loš, ali se razvlači u nedogled, zasićeni ste tolikim brojem pogibeljnih situacija, tako da jedva čekate da se sve to smiri. Priznajem, “sedmicu”, koja stiže u kina već narednog ljeta, očekujem s podozrenjem: nije to više vrsta filmova u kojima se može uživati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 03:21