FUOCOAMMARE SLAVIO

DANIS TANOVIĆ OSVOJIO SREBRNOG MEDVJEDA U BERLINU Film 'S one strane' Zrinka Ogreste dobio jednu od nagrada neslužbenih žirija

 Reuters

Talijanski dokumentarni film Fuocoammare (Oganj na moru) režisera Gianfranca Rosija pobjednik je 66. filmskog festivala u Berlinu. Film koji se bavi svakodnevicom žitelja, spasilaca i izbjeglica na otoku Lampedusa dobio je nagradu Zlatni medvjed od međunarodnog žirija kojim je predsjedala Meryl Streep.

„Smrt u Sarajevu“ bosansko-hercegovačkog režisera Danisa Tanovića dobila je Srebrenog medvjeda- veliku nagradu žirija. Srebrenog medvjeda za otvaranje novih perspektiva u filmu osvojio je Filipinac Lav Diaz za svoju „Uspavanku za tužnu tajnu“, filmsk kuriozitet koji traje čak – osam sati.

Nagradu za režiju dobila je francuskinja Mia Hansen Love za film „Budućnost“, a onu za scenarij Poljak Tomasz Wasilewski za film „Sjedinjene države ljubavi“. Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je glumac Majd Mastour za tuniski film „Hedi“, a onu za žensku Dankinja Trine Dyrholm za film „Kolektivitet“.

Proglašene su i nagrade neslužbenih žirija. Jednu od njih dobio je i hrvatski film „S one strane“ Zrinka Ogreste. On je dobio specijalno priznanje žirija mreže europskih art-kina Europa Cinemas. U istoj konkurenciji, glavnu je nagradu dobio belgijski režiser Bouli Laners za film „Prvi i posljednji“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 09:44