JOŠ OD 20-IH GODINA

Znate li povijest stadiona na kojem Hrvatska danas igra protiv Albanije? Podignut je iz ruševina savezničkog bombardiranja

Stadion je to duge povijesti koja počinje još u drugom desetljeću prošlog stoljeća. 20-ih godina tu se nalazio...

 Axel Heimken/afp/profimedia/Axel Heimken/afp/profimedia
HSV je samo nekoliko desetaka metara od svoga stadiona otvorio prvo groblje u Europi rezervirano za nogometne navijače

Hrvatska reprezentacija danas u Hamburgu protiv Albanije igra na Volksparkstadionu, domu nogometnog kluba Hamburger SV koji je jedan od najstarijih i najpoznatijih u Njemačkoj. Stadion je to duge povijesti koja počinje još u drugom desetljeću prošlog stoljeća.

Prvo se tu, naime, nalazio Bahrenfelder Stadion koji je sagrađen i inauguriran 1925. kao dom Altone, nekad jednog od najboljih njemačkih nogometnih klubova i velikog rivala Hamburgera SV.

Između 1951. i 1953. godine, stadion je renoviran, a 12. srpnja je otvoren pod novim imenom Volksparkstadion. Većina materijala za gradnju došlo je iz ruševina Eimsbüttela, četvrti koja je uništena tijekom savezničkih bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Novi stadion je imao kapacitet od 75,000 gledatelja i koristio je se za razne sportske događaje grada Hamburga.

Godine 1963., kada se Hamburger SV kvalificirao za novoosnovanu Bundesligu, preselili su se na Volksparkstadion koji je bio i veći i moderniji od Rothenbauma koji su do tada koristili.

U svibnju 1996. klub je odlučio srušiti stari objekt i sagraditi potpuno novim stadion. Otvoren je 2000. godine utakmicom između Njemačke i Grčke. Domaćini su pobijedili rezultatom 2:0. S novim stadionom koji je koštao 100 milijuna eura, HSV je uspio postići prosječnu posjećenost od 50,000 gledatelja. Nova arena je služila za nogometne potrebe, ali i za poznate koncerte u Hamburgu. 2004. godine, otvoren je muzej posvećen povijesti HSV-a.

Trenutačno je taj stadion domaćin i Šahtaru, a ugostit će pet utakmica Eura.

Inače, 2008. godine HSV je samo nekoliko desetaka metara od svoga stadiona otvorio prvo groblje u Europi rezervirano za nogometne navijače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 18:07