SUPERCUBE I VILA MOSINGER

‘Želio sam ukazati na nezaobilazan doprinos Židova u razvoju i izgradnji međuratnog Zagreba‘

Vedran Ivanković

 Ranko Suvar/Cropix
Knjiga arhitekta i profesora na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Vedrana Ivankovića izdana je u ArTresor nakladi, a predstavljena je u Židovskoj općini

U Židovskoj općini u Palmotićevoj ulici predstavljena knjiga Vedrana Ivankovića o Vili Mosinger. Knjigu su predstavile i Snješka Knežević, Marijana Sironić, Nataša Barac.

Knjiga "Supercube i Vila Mosinger - izbrisano naslijeđe" izdana je u ArTresor nakladi, a može se pronaći i u knjižarama Školske knjige i Naklade Ljevak.

image

Naslovnica knjige

Ranko Suvar/Cropix

Knjiga je rezultat interesa Vedran Ivanković, arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, za Vilu Mosinger koju je 1930. godine projektirao arhitekt Vladimir Šterk, među čije se poznatije realizacije između dvaju svjetskih ratova ubrajaju Vila Radan, planinarski dom Runolist, zgrada Radničkog doma gdje je danas Tvornica kulture, uglovnica Gross na Britancu, Javna burza u Zvonimirovoj...

image

Među publikom je bio i Tomislav Petrinec, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija

Ranko Suvar/Cropix
image

Vedran Ivanković

Ranko Suvar/Cropix
image

Publika

Ranko Suvar/Cropix
image

Nenad Fabijanić i Snješka Knežević

Ranko Suvar/Cropix

"Prvi vlasnici i arhitekt vile bili su Židovi, temeljna misao vodilja bila je da još jednom ukažem na otprije poznat i nezaobilazan doprinos Židova u razvoju i izgradnji međuratnog Zagreba", rekao je Ivanković. Nepravedno zaboravljena židovska povijest ove vile, kao i mnogih drugih, bila mu je, naime, inspiracija za podnaslov knjige: "izbrisano naslijeđe". Ivanković sada, na temelju istraživanja, priprema projekt, koji će spojiti interes za nasljeđe i suvremenu arhitekturu, pa je tako predstavio i knjigu i projekt koji je u fazi realizacije.

image

Snješka Knežević, Marijana Sironić, Nataša Barac, Vedran Ivanković

Ranko Suvar/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:19