IZLOŽBA U EUROPI

Zapad želi strast i autentičnost naših suvremenih umjetnika

ZAGREB - Za prave stvari treba čekati jesen, ljeto je samo razbibriga, kaže u šali naša umjetnica Sanja Iveković, koju potkraj godine očekuje samostalna izložba u njujorškom MoMA.

Da je definitivno prošlo vrijeme kad su se ozbiljne izložbe čuvale za “ozbiljnu” jesen, a ljeto služilo samo za zabavu turista, s puno slika morskih brodica i malo razmišljanja, dokazuju i izložbe na kojima umjetnica sudjeluje: jedna je u Barceloni, druga u njujorškom Novom muzeju suvremene umjetnosti, a obje se na svoj način bave istočnoeuropskom umjetnošću. Iveković ima i četiri rada u novom, ljetnom postavu Tatea.

U Freudovoj kući

Temom istočnoeurpskog umjetnika bavi se i izložba u Trstu na kojoj izlaže Dalibor Martinis, a koja pritom inaugurira novi izložbeni prostor: Porto Vecchio.

Nekadašnja lučka skladišta koja su s vremenom napuštena, a nalaze se u centru grada, upravo bi izložbama mogla ponovno oživjeti ovaj važan, središnji dio Trsta. Priču o “otkriću” istočnoeuropske umjetnosti koja je zaživjela u Europi polako prihvaća i Amerika, pa njujorški Novi muzej suvremene umjetnosti za ljeto reklamira veliku izložbu “Ostalgia”, na kojoj uz Sanju Iveković izlaže i bosanska redateljica Jasmila Žbanić.

No, nije samo novootkrivena priča o istočnoeuropskom umjetniku - moćnom autoru u pozadini ovako velikog broja naših umjetnika koji izlažu vani. Kristijan Kožul živi u New Yorku, gdje ima i svog zastupnika, pa tamo i izlaže.

U kući-muzeju Sigmunda Freuda u Beču nastupaju neki od najznačajnijih umjetnika, a samostalnu tromjesečnu izložbu ima Lala Raščić. Digitalnim intervencijama u stare Freudove fotografije, odjevena u odjeću iz tog razdoblja, ulazi u njegov svijet poput kakvog uljeza: odmara se na njegovu krevetu, skače po krevetu, gleda prema Freudovu portretu.

I Vlatka Horvat

Među našim umjetnicima koji se stalno vrte na međunarodnoj sceni je i mlada Vlatka Horvat, koja je sad tek slučajno između dvije izložbe.

Gorgona: Pariz Galerie Frank Elbaz Do 30. 7.

Postav izložbe uz poznatog galerista Franka Elbaza potpisuje akademski slikar i fotograf s pariškom adresom Žarko Vijatović, koji je snimio neke od najznačajnijih prizora iz gorgonaškog života. Izloženi su radovi Vanište, Mangelosa, Knifera...

Ivan Kožarić: Karlsruhe ZKM/Media Museum Do 8. 1. 2012.

Poznati kustos Peter Weibl pozvao je Ivana Kožarića na izložbu “Kultura automobila”. Povod je izum automobila prije 125 godina. Prizemlje muzeja pretvoreno je u parkiralište a Kožarić izlaže u društvu Olafa Moojia, Zahe Hadid, Hansa Holleina...

Mladen Stilinović: Budimpešta Muzej Ludwig • Do 4. 7.

Velika Stilinovićeva retrospektiva u Budimpešti ovog umjetnika predstavlja kao jednog od glavih aktera međunarodne avangarde. Neki od njegovih filmova na izložbi su pokazani premijerno. Ideologija i njezini socijalni aspekti, jezik politike, rituali povezani s novcem... Serija fotografija “Umjetnik na radu”, prikaz umjetnika koji spava i rad “Umjetnik koji ne govori engleski, nije umjetnik”, otkupljeni su i za kolekciju ovog muzeja.

Sanja Iveković: New York - New Museum of contemporary art - Do 25. 9.

Cijelo će ljeto u New Yorku trajati izložba “Ostalgia”, koja je okupila radove više od 50 umjetnika iz Istočne Europe, bivšeg SSSR-a, ali i umjetnike sa Zapada koji su se bavili Istočnom Europom, poput Phila Collinsa. Naziv govori o žaljenju za razdobljem socijalizma.

Kristijan Kožul: New York - Anna Kustera Gallery - Do 15. kolovoza

Na izložbi “B-B-B-BAD ...” sudjeluju poznata umjetnička imena, poput Paula McCarthyja, te naš Kristijan Kožul. Provokativni su i ironični kustosi izložbe: “Biti dobar oduvijek je bilo dosadno, dok je biti loš cool”. Naslovnica izložbe je prizor Arnolda Schwarzeneggera kako drži dijete, rad Boba Mizera.

Iveković, Stilinović, Delimar, Jerman, Vaništa, Martek, Mangelos: Barcelona - Muzej suvremene umjetnosti - Do 2. 10.

Izložba “Muzej paralelnih priča” kustosice Zdenke Badovinac Barceloni pokazuje impresivnu zbirku avangardne umjetnosti Moderne galerije iz Ljubljane.

Riječ je inače o prvoj kolekciji posvećenoj poslijeratnoj avangardnoj umjetnosti.

Lovro Artuković: Berlin - Galerie Wedding - Do 26. 8.

Na izložbi “Imaginarium II” u Berlinu, Artuković prvi put izlaže “Modeli poziraju za Pietu”, sliku na kojoj ženski model na krilu drži muški model, približno jednakih godina.

Andreja Kulunčić: Tallinn - KUMU Art Museum - Do 12. rujna

Na izložbu “Gateways. Art and Networked Culture” pozvani su isključivo autori mlađe generacije, među kojima je i Andreja Kulunčić. Društveno angažiranu umjetnicu zanima kako socijalnu svjesnost uvesti u virtualni svijet.

Dalibor Martinis: Trst - Porto Vecchio, Magazzino 26 - Do 27. 11.

Organizator je Trieste Contemporanea. Martinis se predstavlja s dva rada: Proleteri svih zemalja ujedinite se, crvenom zastavom EU i radom Egipatske stube Odese 2011., koji je nastao kao reakcija na revoluciju jasmina.

Hassan Abdelghani: Judenburg Atelier - Kaserngasse • Do 16. 7.

Abdelghani snima na grobljima u Puli i u Judenburgu keramičke ovale s fotografijama davno nestalih života. Prepoznaje podudarnosti života nekada i sada.

David Maljković: Beč - Georg Kargl Fine Arts - Do 23. 8.

Pod nazivom “Temporary Projections” Maljković izlaže mistične crno-bijele fotografije. U istoj su galeriji prije Maljkovića zajedno izlagali Vlatka Horvat, Vlado Martek, Galerija Nova, Vladimir Petek, Slaven Tolj i Goran Trbuljak.

Lala Raščić: Beč - Muzej Sigmunda Freuda - Do 2. 10.

Umjetničin se performance odvija u Freudovom muzeju. Lala digitalnim intervencijama sebe postavlja na fotografije koje je snimio Edmund Engelman samo nekoliko dana prije nego što je Freud sa svojom obitelji napustio Beč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:29