PRAVO NA ORGAZAM NAKON ŠEZDESETE

VLASTA DELIMAR O REAKCIJI NA NJEN PERFOMANS 'Već dugo nije pokazano prema jednoj umjetnici toliko neznanja, netolerancije, mržnje, a posebno od žena'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Naziv Vašeg rada u Galeriji Michaela Stock je “Woman is a Woman is a Woman...”. Zašto ovaj naziv?

Naziv je nastao iz poštovanja prema velikoj Gertrude Stein i znamenitim stihovoma “Ruža je ruža je ruža” u njezinoj pjesmi.

Uz izložbu je i promocija vrlo nekonvencionalnog kataloga?

Da, riječ je o katalogu izložbe koja je prošle godine bila u ovoj galeriji. Katalog je napravljen u maloj tiraži, a sastoji se od para ženskih najlon čarapa u koje je umetnuta potpisana fotografija mojeg portreta. Svaki katalog je drugačiji zbog različitih portreta.

Kako je došlo do suradnje s ovom bečkom galerijom?

Suradnja je započela prije dvije godine. Galerija je na odličnom mjestu, ima svoju sjajnu mladu publiku, dinamičan program i vrlo otvorenu suradnju.

Riječ je o galeriji koja često promovira i umjetnike iz Hrvatske?

Da. U zadnje se vrijeme galerija više fokusira na performans u suradnji s DOPUST festivalom koji vodi Marko Marković, umjetnik koji živi u Beču.

U suradnji s njima izveli ste performans “Pravo na orgazam nakon šezdesete”, prvo u Beču, potom u Zagrebu. Reakcije na ovaj rad još ne jenjavaju. Jeste li ih očekivali toliko?

Da, u organizaciji ove galerije prvo sam izvela performans u Beču, u izlogu dućana second hand vintage Nostalgiche mode, potom u sklopu Queer festivala u izlogu Galerije Mala, nakon čega je i tiskana knjiga s tekstom Andreja Mirceva. Reakcije na ovaj performans izveden u Zagrebu su zabrinjavajuće jer već dugo nije pokazano prema jednoj umjetnici toliko neznanja, netolerancije, mržnje, a posebno od žena. Ponovno se moramo pitati kakvo smo to društvo stvorili.

Zagreb, 220517.
Trg bana Jelacica.
Performansom Vlaste Delimar Pravo na orgazam otvoren 15. Queer Zagreb festival.
Na fotografiji: performans.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA
Performans Vlaste Delimar 'Pravo na orgazam nakon 60'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:16