Arhitekti MR2

Važna nagrada: Jedna od najljepših stambenih zgrada na svijetu projektirana je u Kutini. ‘Mali gradovi postaju sve popularniji...‘

Kuća u Kutini

 Robert Leš
Riječki arhitektonski studio osvojio je drugu nagradu u kategoriji stambena građevina

Riječki arhitektonski studio MR2 osvojio je drugu nagradu CEMEX international u kategoriji stambena građevina. Na nagradu Cemex, ove su godine prijavljene 394 zgrade, koje su nagrađivane u četiri kategorije: stambene, javne i infrastrukturne gradnje. Kao drugu najbolju stambenu zgradu na svijetu, žiri od arhitekata iz Kolumbije, Dominikanske Republike, Meksika, Paname, Puerto Rica i SAD-a odabrao je stambeno-poslovnu građevinu u Kutini riječkog studija MR2.

Od 2006. kad je ova nagrada otvorena za međunarodne sudionike nagradu Cemex, koja prema izjavama predsjednika "prati najbolje, inovativno, inspirativno i društveno odgovorno od arhitekture iz cijelo svijeta", osvojili su tek rijetki projekti iz Hrvatske kao što su Morske orgulje u Zadru, Skradinski most, splitska Riva, sportska dvorana na zadarskom Višnjiku, Sveučilišna knjižnica u Splitu, te i neke privatne stambene građevine.

Nagrada se s 12 godina postojanja studija MR2 kojeg su osnovali Miro Rajić i Marin Račić, objavili su i monografiju koju su nedavno predstavili na danima Orisa, gdje se među 12 projekata nalazi i stambeno-poslovna dvokatnica na uglu Kolodvorske i Ulice kralja Petra Krešimira IV u Kutini. Inspirirana je trendom dislokacije poslova iz ureda, gdje mali gradovi kao Kutina postaju sve popularniji, zbog mnoštva prednosti: mir, više vremena za obitelj, slobodne aktivnosti, lijepu i ugodnu okolicu i jeftinije kvalitetno stanovanje.

image

Interijer u Kutini

Robert Leš/

Već na prvi pogled jasno je kako autori nisu mislili raditi tipičnu uglovnicu. Kako sami navode: "volumen je projektiran kao solid koji bi samostalno mogao stajati bilo gdje. Nalikuje prizemnici s velikim potkrovljem, obučenim u aluminijski lim. Vizualno i visinom uklopila se u kontekst okolnih obiteljskih kuća. Krov (koji je ujedno i pročelje etaža), projektiran je od falcanog aluminijskog lima, uz spojeve u nepravilnom ritmu, kao i loggie projektirane s "nasumičnim" pomakom. Upravo su te loggie najveći hit za stanare većih stanova. Naime, njihove su kuhinje na pročelju otvorene na loggie, koje se mogu koristiti kao blagovana čitavo ljeto. Stanovi su vrlo svijetl. Prizemlje je nešto više od stambenih etaža i kompletno je ostakljeno. Razdijeljeno pravilnim ritmom dovratnika stvara novi urbani prolaz, interijersku ulicu u kolažu šest različitih interijera prilagođenih namjeni svakog pojedinog poslovnog prostora".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:17