‘POTREBAN JE ODGOJ‘

Vandali su išarali skulpturu nage žene našeg poznatog umjetnika u gradskom parku: ‘Rastužio me ovaj prizor‘

Skulptura ‘Buđenje‘

 /Gordana Špoljar Andrašić
‘U ‘Buđenju‘ je sadržan rezime i credo Fluksijevog stvaralaštva i filozofije‘. Naša poznata umjetnica upozorila je na devastaciju u Koprivnici

Skulptura "Buđenje" hrvatskog akademskog kipara Josipa Fluksija smještena u Gradskom parku Koprivnica postala je metom vandalizma.

Razočarenje ovim činom izrazila je umjetnica Gordana Špoljar Andrašić, koja je i podijelila fotografije išaranog umjetničkog djela.

Taj čin ju je, kaže, "rastužio", a vandalizmu se, dodaje, "čudi" te naglašava da je potrebno "educirati ljude da je to zajedničko dobro koje uljepšava i oplemenjuje prostor" te da "to nije ničije, već pripada svima".

"Nema razloga da se devastiraju umjetnička djela. Potrebno je upozoravati te odgajati mlade da to nije u redu", istaknula je Špoljar Andrašić, koja podsjeća da je riječ o umjetniku koji je veoma važan za Koprivnicu.

image
/Gordana Špoljar Andrašić
image
/Gordana Špoljar Andrašić

Kako likovni kritičar Juraj Baldani navodi u tekstu "Kiparstvo Josipa Fluksija", diplomski rad iz 1968. godine, koji je nagradio i stručni žiri Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Fluksi je pet godina kasnije, povodom tridesete godišnjice oslobođenja Koprivnice, poklonio svome gradu te pritom izjavio: "Namijenio sam ovo djelo koje simbolizira samu Podravinu već ranije svom gradu".

image

Skulptura ‘Buđenje‘

/Gordana Špoljar Andrašić

"U ‘Buđenju‘ je sadržan rezime i credo Fluksijevog stvaralaštva i filozofije. Žena koja se proteže, oblih i naglašenih kukova, čvrste građe, mišice koje ulijevaju sigurnost ali i nježnost,.... Zanatski je skulptura gotovo besprijekorno izrađena, u njoj se osjeća ritam i duh, duh ove ravni i življenja na njoj", objasnio je, pak, akademik Dragutin Feletar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 13:17