WENDERSOVA `PINA´

Uzbudljiv film o revolucionarki suvremenog plesa

ZAGREB - Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu otvorila je hrvatska premijera dokumentarnog 3D filma “Pina” Wima Wendersa, koji je njemački redatelj realizirao kao hommage slavnoj njemačkoj koreografkinji i plesačici Pini Bausch.

Nagla smrt

Film funkcionira na više razina. Osnova svega je priča o Pini - ikoni plesa, inovatorici koja je unijela revoluciju u poimanje suvremenog plesnog izričaja. Smrt ju je zatekla naglo, u 69. godini, samo pet dana nakon što joj je dijagnosticiran karcinom, i to dok je s Wendersom radila na filmu. Rad je nastavljen uz drugačiji koncept, budući da legendarna žena duge tamne kose, isposničkog izgleda, oštroga profila i najprodornijih očiju na svijetu više nije bila među živima.

Wenders i Pina odabrali su četiri njena djela - “Cafe Mueller”, “Posvećenje proljeća”, “Vollmond” i “Kontakthof”, koje je trupa uvrstila na repertoar njena Tanztheatra Wuppertal te sezone, kako bi kamera doslovno mogla plesati i među izvođačima.

Istraživanje emocija

Redatelj je u cjelinu uklopio i arhivske snimke i blic-intervjue s njenim plesačima.

Iskreno smatram da bez 3D tehnologije, koja je korištena kao ravnopravan element “radnje”, ovakva istinski umjetnička posveta plesnoj umjetnosti ne bi bila izvediva. Wenders, kao i Pina, gledatelja vodi na uzbudljivo vizualno istraživanje emocija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 04:58