U DUBRAVI

Usred ljeta u Zagrebu prizor sa snježnom idilom... Pogledajte presladak mural posvećen ‘Vlaku u snijegu‘, uz jednu od prometnijih ulica

Vlak u snijegu

 /Ivan Anić
Leonard Lesić, autor je ovoga murala, a Krešimir Golubić voditelj radionice ‘Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam‘

Upravo usred toplinskog vala, jednu zagrebačku ulicu osvježio je zimski prizor. U zagrebačkoj Dubravi, točnije u Čulincu, trojica umjetnika; Gregor Furkes, Leonard Lesić i Krešimir Golubić, slikama ‘Vlaka u snijegu‘ oslikala su podvožnjak ispod pruge u produžetku Čulinečke ceste.

Ove godine obilježava se 50 godina od smrti Mate Lovraka, čiji dječji romani odgajaju generacije učenika. Njegovi ekranizirani romani ‘‘Družba Pere Kvržice‘‘ i ‘‘Vlak u snijegu‘‘ neizostavni su dio školske lektire te se ubrajaju među klasike domaće književnosti.

image

Vlak u snijegu

/Ivan Anić

U organizaciji Mjesnog odbora (MO) Čulinec, koji je u projekt uključio Osnovnu školu (OŠ) Retkovec, putem plana programa potreba koje financira Grad Zagreb, Dubrava je dobila prekrasan veliki mural koji bi mogao razveseliti građane koji se svakodnevno voze jednom od najprometnijih ulica u gradu.

image

Vlak u snijegu

/Ivan Anić
image

Vlak u snijegu

/Ivan Anić
image

Vlak u snijegu

/Ivan Anić

‘‘Vlak u snijegu‘‘ odabran je, stoji u priopćenju, iz nekoliko razloga. Prvi je blizina željezničke stanice lokaciji murala. Naime, mnogi Čulinčani svakodnevno koriste vlak na putu do posla, domova i škola pa Čulinec pruga istovremeno prometno razdvaja i spaja. Drugi je pak snažna poruka koju ova priča prenosi. Dok neki vide prepreke, glavni je protagonist ovog slavnog romana vidio priliku za ujedinjenje i zajedništvo.

Leonard Lesić, autor je murala ‘‘Vlak u snijegu‘‘, a Krešimir Golubić voditelj radionice ‘‘Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam‘‘. Kako su održali preko 200 radionica za mlade, vrlo su dobro upoznati s dječjom perspektivom. Zanemariva nije bila niti susretljivost članova OŠ Retkovec.

image

Vlak u snijegu

/Ivan Anić
image

Vlak u snijegu

/Ivan Anić
image

Vlak u snijegu

/Ivan Anić
image

Vlak u snijegu

/Ivan Anić

Jedan od ciljeva ove radionice je, navedeno je, pomoći u promjeni dječje svijesti i smanjenju broja vandaliziranih površina. Također, možda se baš među djecom koja su pohađala radionicu nalazi i budući ‘‘street art‘‘ umjetnik.

„Izrada samog murala bila je poput avanture. Susretali sam se s neodgovornim građanima koji su prolazili kroz crveno i ulazili u traku u kojoj smo crtali, a koja je bila zatvorena, dovodeći mene i moje kolege u opasnost. Ali na kraju se isplatilo. Najveća nagrada kao umjetniku su pozdravi podrške prolaznika koji su se zaustavljali da nam daju podršku. Dobivamo pozitivne reakcije i vjerujemo da smo napravili odličan posao", zaključuju Leonard, Gregor i Krešimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 10:42