MUZEJ ZABORAVLJENIH PRIČA

Umjetničkoj ponudi Zagreba pridružio se novi muzej: ‘Preko stotinu magičnih stvorenja...‘

Muzej zaboravljenih priča

 Muzej zaboravljenih priča
Muzej se nalazi u Ilici 26, a službeno se otvara 12. rujna

Umjetničkoj ponudi Zagreba pridružio se novi muzej u samom centru grada - Muzej zaboravljenih priča, smješten u Ilici 26.

Iako se Muzej službeno otvara tek 12. rujna, već sada prima posjetitelje.

Muzej Zaboravljenih Priča – kuća čudesa iz hrvatskih narodnih predaja, mjesto je gdje se bogata nematerijalna baština Hrvatske interpretira (ili predstavlja) kroz autorski koncept multimedijskog umjetnika Zdenka Bašića.

Kako najavljuju, na prostoru od preko dvjesto metara kvadratnih, podijeljenih u 6 soba i tematskih cjelina, posjetitelj može sam koračati kroz oblikovane prizore i makete, postati istraživač vidljivoga i skrivenog te i sam tako postati dio zaboravljenih priča Hrvatske.

image

Muzej zaboravljenih priča

/Muzej Zaboravljenih Priča
image

Muzej zaboravljenih priča

Muzej zaboravljenih priča

"Katkada zaboravljamo na naše pretke i čudesan svijet o kojem su pričali u tople ljetne noći. Čudesan spektar od preko stotinu magičnih stvorenja i pojava koja su nastanjivala maštu i vrijeme kada se svijet ljudi i vila preklapao.

A tko može bolje interpretirati bogatu riznicu hrvatske pripovjedne baštine nego Zdenko Bašić, koji većinu svojeg prepoznatljivog i nagrađivanog umjetničkog opusa gradi oko priča koje baštini iz osobne usmene predaje i obiteljskog nasljeđa.

image

Muzej zaboravljenih priča

Muzej zaboravljenih priča

Od početka umjetničkog stvaranja Zdenko istražuje hrvatske narodne predaje i mitologiju, a prezentira je kroz razne suvremene medije dajući novi i neočekivani oblik zapostavljenim i skoro zaboravljenim drevnim pričama. Postav ovog muzeja gradi iz svojih ilustracija, oblikujući scenografske prizore, sa lutkama i maketama koje postaju jedinstvena prostorna cjelina koja govori kroz sva osjetila.

Pozivamo vas da zakoračite u žive slike, mirise i doživljaje. Pronađite tragove vila, vještice, babaroga i zmajeva; gdje se to skrivaju vodeni ljudi, moguti i još mnoga bića… Slijedite sjećanja, postanite i sami dio priče ‘Muzeja zaboravljenih priča‘", poručuju iz Muzeja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2024 11:09