KUPOVANJE UMJETNINA

Umjetnici nude dionice Gotovca i preskupog Tatu

 Biljana Gaurina/Cropix
Mladi izlagači napali su tradicionalne zakonitosti tržišta umjetnosti

ZAGREB - Nakon Zagreb salona i predavanja stručnjaka na temu “Tržišta umjetnina” u MSU, tema tržišta još nije iscijeđena. Organizatori 30. Salona mladih posvećenog tržištu, upozoravaju da si 50 tisuća ljudi danas nas može priuštiti kupovanje umjetnina, ali u mlade autore ipak ulažu uglavnom mlade firme ili banke.

Richterov utjecaj

Na što upućuje i mural Petra Pavića nad ulazom: “Ne vjerujte nikom iznad tridesete” . Pavić isplaćuje honorar autoru koji je ispisao slova. Njegov kolega Marko Pašalić kritizira društvo koje je marginaliziralo Toma Gotovca. Na Salonu prodaje dionice za novac koji će dati umjetniku. Dionice su grafike s otisnutom fotografijom Gotovca i Trokuta, Pašalić ih potpisuje, a edicija nije ograničena. Slikarstvo na Salonu naprosto cvjeta. Slavni njemački umjetnik Gerhard Richter bio bi zadovoljan kada bi prošao Salonom i vidio koliko je svojim fotorealizmom utjecao na mladu generaciju autora. Ali pod tim utjecajem radovi počinju previše sličiti jedan drugom. Uz čast iznimkama.

Kovačevićeva serija

Studiozan koncept Sebastijana Dračića razrađen je do detalja. Vješt je i Stipan Tadić, ali očito sliku “Tata” ne želi prodati jer ju cijeni 114 tisuća kuna. Grand Prix osvojila je svestrana Ana Sladetić za “Drugi svijet”, crteže u tehnici tuša koji prate njezina raspoloženja.

Za 1290 kuna možete dobiti sjajne fotografije Srđana Kovačevića iz serije “Prije odlaska”u kojoj snima svoje prijatelje prije njihova odlaska iz zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 06:20