SLAMARSKA UMJETNOST

Umijeća izrade predmeta od slame na izložbi u zagrebačkoj Dubravi

Jozefina Skenderović, Kruna za Dužijancu

 /Press
Na izložbi će se predstaviti radovi uvaženih umjetnica slamarske umjetnosti Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice

Vrijeme nade slamarska umjetnost, nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca naziv je međunarodne etnografske izložbe koja će se otvoriti 24. lipnja 2024. godine u galeriji Kontrast u Kulturnom centru, Dubrava 51a, u 19 sati u sklopu 58. Međunarodne smotre folklora Zagreb.

Izložbi je prethodilo etnografsko istraživanje autorice dr. sc. Lucije Franić Novak, više stručne suradnice za programe hrvatske tradicijske kulture, koja u fokus projekta stavlja kritičko propitivanje prošlosti, otvara mogućnosti kulturne suradnje, naglašavajući pritom potrebu očuvanja i zaštite nematerijalne baštine, koja je u vremenu rata posebno osjetljiva.

image

Jozefina Skenderović, Perlice za bandaša i bandašicu

/Press
image

Marija Kravčuk, Improvizacija

/Press

Razvijanje dugoročne suradnje s drugim narodima, posebno ukrajinskog naroda sličnog tradicijskog nasljeđa hrvatskom, uz potencijal prijenosa razvijenim praktičnim iskustvima izrade i metodologije znanja, posebno u segmentu zaštićenih umijeća narodne umjetnosti, ovim projektom se potvrđuje da je opravdano povezivati kulturne prostore različitih naroda, s kojima u prošlosti dijelimo mnoštvo zajedničkih kulturnih i vjerskih dobara.

Na izložbi će se predstaviti radovi uvaženih umjetnica slamarske umjetnosti Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

Obzirom na iznimnu vrijednost nematerijalne kulturne baštine, posebice umijeća izrade predmeta od slame, očekuje se da će ovaj događaj značajno doprinijet kako promociji kulture ukrajinskog naroda, kulturnom razvoju ukrajinske nacionalne manjine u Hrvatskoj tako i zajednici Hrvata u Republici Srbiji, očuvanju njihovog identiteta, te izazvati interesi javnosti za ovu temu.

image

Marijaj Kravčuk, žitni vijenac

/Press

Projekt Vrijeme nade provodi se u partnerstvu s Ukrajinskom zajednicom Grada Zagreba, u sklopu 58. Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske,

Ukrajinskog predstavnika nacionalne manjine Zagrebačke županije i Ukrajinskog predstavnika nacionalne manjine grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 13:29