GOLEM USPJEH

U konkurenciji za najljepšu arhitekturu Europe Farma svinja Domagoja Vide, Gruntovnica u Zagrebu, vidikovci...

Gruntovnica, Bušnja

 Bosnić+dorotić/
‘Ova fantastična vijest vjerojatno je najveći uspjeh hrvatske arhitekture u posljednjih petnaestak godina i nakon 2009., kada je Studio UP (Lea Pelivan i Toma Plejić) bio na Mies Shortlisti‘ poručuju iz Vizkulture

Sinoć je objavljena vijest o Shortlist popisu od 40 izabranih projekata koji su užem izboru za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu/EU Mies van der Rohe Awards (EUmies Awards), koje je žiri izabrao između 362 nominiranih projekata iz cijele Europe. Riječ je o najprestižnijoj europskoj nagradi za arhitekturu.

Na ovoj su se značajnom i prestižnoj listi najboljih arhitektonskih ostvarenja u Europi u protekle dvije godine našla čak tri ostvarenja iz Hrvatske; nova Gruntovnica u Zagrebu arhitekta Davora Bušnje, Vidikovci i interpretacijski centar u Lonjskom polju arhitekata Roth&Čerina te Eko farma crnih slavonskih svinja pokraj Donjeg Miholjca arhitekata/ica iz studija SKROZ.

image

Skroz, farma svinja

Bosnić+Dorotić

Kako piše portal vizkultura: Ova fantastična vijest vjerojatno je najveći uspjeh hrvatske arhitekture u posljednjih petnaestak godina i nakon 2009., kada je Studio UP (Lea Pelivan i Toma Plejić) bio na Mies Shortlisti te potom osvojio nagradu za mlade arhitekte Emerging Architecture Winner za gimnaziju u Koprivnici. Podsjetimo, radi se o najvažnijoj europskoj nagradi za arhitekturu, a Mies van der Rohe Awards i u svjetskom kontekstu slovi za jedno od najrelevantnijih priznanja u arhitektonskoj produkciji. Hrvatska nikada do sada nije imala tri projekta na Shortlist užem izboru, od 2007., od kada hrvatski projekti konkuriraju za nagradu, do ove godine se u užem izboru predfinalista našlo samo 6 projekata; 2007. projekt Morske Orgulje u Zadru arhitekta Nikole Bašića te škola Fran Krsto Frankopan na Krku arhitekata Saše Randića i Idisa Turata, zatim 2009. spomenuta koprivnička gimnazija Studia Up te Vrtić Medo Brundo u Zagrebu Hrvoja Njirića/njiric+ arhitekti i 2011. godine Zagrebački plesni centar studija 3LHD te Vrtić Katarina Frankopan također dvojca Randić&Turato.

image

Lonjsko polje, Roth Čerina

Marko Mihaljević/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:14