POPLAVA KOMENTARA

Trumpov zet objavio kako će izgledati njegova zgrada u Beogradu. Srbi su, blago rečeno, zgroženi

Projekt u Beogradu

 Jared Kushner, Instagram/
Upravo sam posjetio ovaj grad i oduševljen sam njegovom vibrantnošću i razvojem, napisao je Jared Kushner

Pisali smo u više navrata kako investitor Jared Kushner, zet Donalda Trumpa, i njegova tvrtka Affinity Partners imaju velike planove za gradnju u Srbiji i Albaniji. U svojoj najnovijoj objavi na Instagramu pohvalio se vizualizacijama, kako će projekt, koji će se graditi na mjestu nekadašnjeg središta JNA, izgledati. Rendering je popratio riječima: "Ovo su novi renderinzi našeg budućeg projekta u Beogradu. Upravo sam posjetio ovaj grad i oduševljen sam njegovom vibrantnošću i razvojem" napisao je i dodao neke podatke, tipa "Od 2019. turizam u Srbiji je porastao 79 posto. U Beogradu imaju 22 restorana s Michelinovim zvjezdicama, i domaćini su EXPO-a 2027. godine. Dodao je kako će na lokaciji sagraditi i "spomenik bombardiranju 1999. godine, zajedno s muzejem koji će slaviti povijest ove građevine". Dodao je i kako je "Beograd nevjerojatno uzbudljiva destinacija", i post zaključio sa "Živjeli".

U pitanju su poslovni prostor, stanovi i hotel s pet zvjezdica. Memorijalni kompleks će se graditi kroz natječaj, rekli su, "zatražit ćemo od pojedinaca da dostave prijedloge za spomen - obilježje". Računaju, ponajprije, na mlade arhitekte iz Srbije.

Podsjetimo, kako smo pisali, predloženi projekt obnove u Beogradu koji su vodili Jared Kushner, zet bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, i Richard Grenell, ključni Trumpov savjetnik, izazvao je značajne kontroverze. Plan uključuje rušenje bivšeg glavnog stožera jugoslavenske vojske, simbola srpskog stradanja tijekom NATO-ova bombardiranja 1999., kako bi se napravilo mjesto za luksuzni kompleks visokih zgrada u stilu Trump Towera, kako je pisao Politico. Ogorčenje je potaknuto percipiranom neosjetljivošću pretvaranja mjesta tragedije u komercijalni pothvat, posebno jer ga predvode pojedinci s bliskim vezama s vladom SAD-a. "Tu su ubijali ljude, a on sve pretvara u mjesto s jacuzzijem i kockarnicama" bili su neki od naslova.

Kushner gradi hotelski projekt vrijedan 500 milijuna dolara u partnerstvu s Richardom Grenellom, riječ je o bivšem suradniku Trumpove administracije, koji je kao diplomat bio poseban izaslanik za Balkan.

image

Jared Kushner i Ivanka Trump

Joe Burbank/zuma Press/profimedia/Joe Burbank/zuma Press/profimedia

Podijelio je, inače, ranije, na svojem profilu, i kako će izgledati novi turistički projekt kojeg planiraju izgraditi u Albaniji, na obali, a u sklopu iste firme.

Komentari na najnoviji post, u većini slučajeva, nisu pretjerano pozitivni, a ponajviše se javljaju građani iz Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 20:24