ED PISKOR

Tragičan kraj kultnog Marvelova stripaša podrijetlom iz Hrvatske: ‘Ubili su me internetski nasilnici!‘

Ed Piskor

 Wikipedia/stephane Mahot/
‘Neki od vas apsolutno su pridonijeli mojoj smrti dok ste se zabavljali tračevima. Bio sam pravo ljudsko biće‘ rekao je autor koji je radio i na X-Manu, a optužilo ga je nekoliko mladih djevojaka

Nagrađivani crtač stripova Ed Piskor, koji je stekao velik broj obožavatelja svojim grafičkim romanima "Hip Hop Family Tree" i Marvelovoj seriji "X-Men: Grand Design", preminuo je u 41. godini, potvrdila je njegova obitelj, otac Edward R. Sr. Piskor i majka Diane Blazevich, podrijetlom iz Hrvatske.

Ubrzo nakon te objave tragičnu je vijest na Facebooku potvrdila i Piskorova sestra Justine Cleaves, koja je u objavi napisala:

"Slomljena srca s vama dijelim da je moj stariji brat Ed danas preminuo. Molim vas, držite našu obitelj u svojim molitvama jer ovo je najteža stvar kroz koju smo dosad morali proći".

Kako prenose svjetski mediji, uzrok smrti nije naveden, no Piskor je prethodno na društvenim mrežama osudio internetske nasilnike i "cancel kulturu".

Njegova tragična objava stigla je, naime, nekoliko dana nakon što su navodne optužbe da je slao neprimjerene poruke 17-godišnjoj djevojci preplavile internet, zbog čega je ostao bez poslova, a njegova je nadolazeća izložba vezana za rad na "Hip Hop Family Tree" otkazana. Neprofitna umjetnička skupina The Pittsburgh Cultural Trust prošloga je mjeseca otkazala planiranu petomjesečnu izložbu. Njihova objava uslijedila je nakon optužbi danas 21-godišnje strip crtačice Molly Dwyer, koja je Piskora krajem prošlog mjeseca optužila da ju je navodno pokušao zavesti 2020. godine, u vrijeme pandemije, dok je bila maloljetna i pohađala srednju školu. Podijelila je pritom i poruke iz njihove online korespondencije, piše The New York Times.

image

Ed Piskor

Marvel/ed Piskor/
image

Ed Piskor X Men

Marvel/ed Piskor/

Nekoliko dana kasnije još jedna umjetnica - Molly Wright - tvrdila je da ju je Piskor navodno zamolio za oralni seks u zamjenu za telefonski broj njegova agenta. Njezin je potez okarakterizirao "gotovo kriminalnim" te je dodao da misli da bi njegova obitelj protiv nje trebala pokrenuti civilnu tužbu. Nijekao je i ostale optužbe te ustvrdio da su spolni odnos imali dvaput, i to na njezinu inicijativu. Piskor je optužbe, dakle, opovrgnuo, dok je zbog komunikacije s tinejdžericom zažalio. Tvrdio je, piše The Wrap, da su tekstovi koje je djevojka objavila izvučeni iz konteksta te naglasio da ne bi pokušavao ništa više od toga. Bio je svjestan da nije trebao prići sedamnaestogodišnjoj djevojci, no tvrdio je da ga je zaintrigirala tako mlada i talentirana osoba. "Znatiželja je ubila stripaša", stoji u njegovu tekstu. Činjenica da su se našli nije podrazumijevala da želi seksualni odnos, inzistirao je. Priznao je i da je bio "glup" što je razgovor nastavio i nakon što je saznao njezinu dob te svoj potez djelomično pripisao osamljenosti tijekom lockdowna.

"Šokantna otkrića" njegova su suradnika Jima Rugga, piše The Wrap, navela da s njim prekine poslovnu suradnju. Ipak, tome usprkos, Rugg ga je, otkrio je Piskor, nakon optužbi posjetio, zagrlio te mu rekao da ga voli. Rekao je i da se nada da će Rugg njegovoj obitelji pružiti pomoć oko prava na intelektualno vlasništvo te ga je zamolio da zaradu od njihova zajedničkoga šoua podijeli s njegovom obitelji.

"Ubili su me internetski nasilnici. Ogromne količine njih. Neki od vas apsolutno su pridonijeli mojoj smrti dok ste se zabavljali tračevima. Nisam bio AI. Bio sam pravo ljudsko biće. Skidali ste male komadiće mog samopoštovanja cijeli tjedan dok nisam ispario. Možda ću vas kretene moći progoniti kao duh. Žao mi je zbog boli koju ću nanijeti svojoj obitelji i najbližim prijateljima. Nadam se da će to natjerati ljude da dvaput razmisle kada se pridruže internetskoj ludnici. Eto ga. Control freak do zadnjeg", zaključio je u pet stranica dugome oproštajnom pismu u kojemu je napisao i da je "nemoćan pred masom te magnitude".

"Molim vas, podijelite moju stranu priče. Sayonara", poručio je, piše El Pais.

image

Ed Piskor Hip Hop Family Tree

Ed Piskor/

Crtač je najpoznatiji bio po seriji stripova "Hip Hop Family Tree", koja je krenula 2013. godine, a bavila se povijesti hip-hopa u Sjedinjenim Američkim Državama od sedamdesetih; pratila je, dakle, ranu povijest hip-hopa, prijateljstva i svađe unutar toga žanra. Piskor je radio na raznim aspektima tog projekta. Pisao je, ilustrirao, istraživao... Projekt je izvorno objavljivan na internetskoj stranici Boing Boing, a teme su kasnije spojene u kompilaciju u izdanju Fantagraphicsa. Knjige su objavljene na više jezika, a druga je zbirka 2015. godine nagrađena prestižnom nagradom Eisner. Posljednje izdanje "Omnibus", koje se proteže na više od 500 stranica, objavljeno je 2023. godine. Sa spomenutim crtačem Jimom Ruggom vodio je uspješni Youtube kanal Cartoonist Kayfabe, na kojem su analizirali svijet stripa te intervjuirali pojedince iz te sfere.

Piskor je radio i na horor stripu "Red Room" (Fantagraphics), seriji priča koja se fokusira na najružnije likove koji žive na internetu, piše Bleeding Cool.

U povodu Piskorove smrti svoje mišljenje o situaciji dao je stripaš i umjetnik Rob Liefeld, koji je u videu na Instagramu čitao Piskorove riječi te se referirao na optužbe protiv pokojnog kolege.

image

Ed Piskor Switchblade Shorties

Ed Piskor/

"Moramo biti bolji od ovog", rekao je te dodao:

"Kakve je god greške napravio, ljudi rade greške. Moramo poraditi na pružanju milosrđa umjesto osude".

Piskorov agent, Bob Mecoy, za The New York Times je rekao da se poznati stripaš definirao kroz svoj rad i da je bio shrvan budućnošću kakvu je vidio.

Imao je osjećaj, dodao je Mecoy, da je, bez obzira na okolnosti te istinu o situaciji, njegova karijera gotova.

Nadao se, piše Bleeding Cool, da će ga se pamtiti kao "tipa koji se zabavljao pričajući s bratom o stripovima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:19