BIJENALE ILUSTRACIJE

Torjanac i Martel opet kao dobitna kombinacija

Bijenale ilustracije preselilo se na drugi kat Klovićevih dvora, u najprestižniji izložbeni prostor ove galerije. S time se pojavio samo jedan problem: to znači da tamo nema ni jedne druge izložbe sve do jeseni. Kriza je.

Glavnu je nagradu, posve zasluženo, dobio Tomislav Torjanac, ilustrator iz Orahovice koji je na Bijenale poslao ilustraciju novog izdanja Joyceove slikovnice “Mačak i vrag” (prvo je rasprodano, Mozaik knjiga) te novog romana Yanna Martela (Profil).

Malo umjetničko djelo

“Mačak i vrag” je priča koju je Joyce pisao svome unuku, a vrag je u Torjančevoj interpretaciji simpatičan duguljasti lik s brčićima. Šaljiva Joyceova priča o gradonačelniku koji prevari vraga, ‘poštenog poduzetnika’, Torjancu je sjela perfektno.

Torjanac ilustracije prvo slika uljem na platnu, a zatim ih digitalno dorađuje. Svaka je stranica njegove slikovnice i svaka naslovnica knjige malo umjetničko djelo.

U Klovićevim dvorima možemo vidjeti i njegovu ilustraciju novog romana “Beatrice i Vergilije” Yanna Martela, za koji USA Today piše “Mračno, ali božanstveno... Ovaj bi roman mogao lako biti remek-djelo o holokaustu”. S Martelom, dobitnikom Bookera, Torjanac je već surađivao, pobijedio je na natječaju za ilustracije njegove knjige “Pijev život”, a zajedno su kasnije išli na američku turneju. Dobitnik ovogodišnjeg Grand Prixa sljedeće godine ima samostalnu izložbu u Klovićevim dvorima i tome se unaprijed veselimo.

Kustosica Koraljka Jurčec Kos Bijenale ilustracije radi marljivo: tu ćemo saznati što Zdenko Bašić novo radi nakon slikovnice koja nas je sve osvojila “Sjever, sjeverozapad”, priče o odrastanju na rubu Zagreba, u prirodi kod svojih baka.

Otkrit ćemo i nove talente, kao što je Goran Radošević iz Splita, koji kombinira rapidograf, akvarel, tuš i računalo. Zanimljivo novo lice je i mlada Osječanka Nataša Vuković (trenutačno ima samostalnu izložbu u galeriji Marisall koju svakako vrijedi pogledati).

Oskarovac Tan

Goran Lelas, ilustrator koji je odavno napustio Hrvatsku, izlaže svoje ilustracije za horoskop za dječji Vogue. U Hrvatskoj više ne živi ni Nedjeljko Dragić, kultni hrvatski animator, koji nam je najpoznatiji kao autor Zagija. On izlaže crno-bijele münchenske dnevnike.

Najveća zvijezda među strancima je Shaun Tan, australski umjetnik i prošlogodišnji dobitnik nagrade Oscar za animirani film “Izgubljena stvar”. No, problem je sa stranim ilustracijama što nemaju nikakav kontekst. Iz nekih je zemalja njih više, iz drugih manje... i teško je razaznati pravo stanje internacionalne ilustracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 17:38