NOVI NASLOV UGLEDNOG VATIKANISTA

Tomaševićeva knjiga o Papi nade i nježnosti

“Tajna je u tome da ljubav bude jača od svađe” citira papu Franu istaknuti hrvatski vatikanist Silvije Tomašević u knjizi “Papa Franjo: Kako papa nade i nježnosti mijenja Rim, Crkvu i svijet”, objavljenu u nakladi zagrebačkog Profila.

Nakon snažne ličnosti sv. Ivana Pavla II, nakon profinjena teologa Benedikta XVI koji se nije snašao u meandrima kurijalnih intriga, stigao je na Petrovu katedru svećenik koji se kalio u latinskoameričkim uvjetima žestokih socijalnih suprotnosti, u uvjetima krvave diktature, kao prvi isusovac na papinskoj dužnosti i prvi koji je odlučio ponijeti ime Siromaška iz Assisija, koga su dosadašnji pape pažljivo zaobilazili. “Oh, kako bih volio siromašnu Crkvu za siromašne”, zavapio je papa Frane, ogorčivši do kocena neke kardinale, ali fascinirajući mnoge druge, među njima i Tomaševića - što je razvidno iz ove vedre i radosne knjige.

Izuzetan materijal

“Ova će knjiga svakom dobronamjernom čitatelju koji želi saznati što o biti papinske službe i o jednom sasvim konkretnom papi, papi Franji, pružiti više dobrog materijala no što je možda očekivao”, napisao je u recenziji teolog i novinar vlč. Anton Šuljić, jedan od prikazivača Tomaševićeva djela. “I sam sa sigurnošću mogu reći kako mi je ova knjiga više od svih do sada pročitanih o papi Franji, odnosno o kardinalu Bergogliu - a pročitao sam ih podosta - njegovu paletu raznovrsnosti i jarkih boja približila na najbolji način”, kaže Šuljić i objašnjava: “Papa Franjo drukčiji je papa - papa za ovo vrijeme i za sva vremena. Papa koji bježi od divinizacija, uklanja se pompama i manipulacijama, traži čovjeka i ne sklanja se od dodira… Papa Franjo čovjek je snažne vjere i snažne ljudskosti. Čovjek jednostavne i neposredne blizine, tople i nježne nazočnosti, sućutne brige i posve predana života. Čovjek vizija i hrabrosti, poduzetnosti i kontemplacije u isti mah. U jednu riječ - papa kakvog smo samo poželjeti mogli.”

Pitko štivo

Papine riječi “Malo milosrđa čini svijet manje hladnim i pravednijim” Tomašević je stavio u naslov jednoga od ključnih poglavlja, a mogao je tako nasloviti i knjigu - jer tu je srž onoga što naš autor poručuje o sadašnjem Papi: da je, poput Isusa, sljedbenik Zakona ali i apostol milosrđa.

Napisana pitko, reportažnim stilom, knjiga se čita u dahu, a svako malo nailazimo na detalje koje možda nismo znali, ili nam se nisu činili tako reljefnima dok ih Tomašević nije majstorski osvijetlio. Opisao je početak pontifikata, najznačajnije momente, putovanja, pa i prijepore, ali ponajprije sam lik čovjeka izabranoga voditi Katoličku crkvu u vremenu koje je sam Frane nazvao “trećim svjetskim ratom na rate”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 11:54