SLIKAR S MILANSKOG DVORA

Sve o Dami s hermelinom, Da Vincijevu remek-djelu

Tko je ona?

Cecilia Gallerani, ljubavnica Leonardova mecene Ludovica, vojvode od Milana. Imala je samo 15 godina kad je umjetnik naslikao ovu sliku. Bila je kćerka siromašnog dvorjanina, no njezina je ljepota umalo proizvela i politički skandal. Ludovico je dugo bio zaručen kćerkom vojvode od Ferrare, i taj je brak trebao ujediniti dvije najvažnije obitelji u renesansnoj Italiji. No, Ludovico je dvije djevojke opisao ovako: “ Cecilia je lijepa poput najljepšeg cvijeta, a nasljednica vojvode od Ferrare svojim izgledom jedva zadovoljava.”

Umjetnost u pokretu

Leonardo je bio opsjednut dinamikom pokreta.

Njegove su bilježnice bile pune crteža ptica u letu, vode koja teče, trave nad kojom puše vjetar... Portreti su, prije nego što je došao veliki renesansni umjetnik, bili statični.

Cecilia je prikazana kako grli hermelina.

Tajni simbol

Cecilia drži mladunče hermelina na svojim grudima. Hermelin je cijenjen zbog svoga nježnog krzna i često se koristio za ceremonijalne haljine. Ta se životinjica pojavljivala u umjetnosti kao simbol za trudnoću i rođenje djeteta pa su mnogi povjesničari umjetnosti sugerirali da je Leonardo naslikao Ceciliju dok je nosila Ludovicovo dijete.

Moderna tehnika

Portret je naslikan uljanim bojama, tehnikom koja je 1470. uvezena iz Nizozemske. To je bilo revolucionarno u zemlji koja je još živjela u tradiciji fresaka.

Oči pune života

Leonardo se koristio specijalnom tehnikom dodavanja svjetlosti, i to točkicama bijele boje. Zjenice Cecilijinih očiju doimale su se kao da reflektiraju svjetlost s otvorenog prozora ili svijeće.

Trag koji vodi ljubavniku

Cecilia oko vrata nosi ogrlicu od crnog jantara. Ludovicov nadimak bio je Il Moro (Maur) koji je upućivao na njegovu tamnu kožu. Njezina ogrlica zapravo je suptilna referenca na moćnog ljubavnika.

Briljantna upotreba svjetla i sjene

Leonardo je bio pionir sfumata. Nježna gradacija tonova na koži, vratu i prsima ‘Dame s hermelinom’ tipična je za njegovu tehniku.

Dragocjeni nakit

Ultramarin, boja na Cecilijinoj haljini, najskuplji je pigment iz toga razdoblja. Boja je dobivena od poludragog kamena lapis lazulija, podrijetlom iz Afganistana. Da bi taj kamen bio dostavljen u Europu, trebali su mjeseci.

Velike ruke

To što su joj ruke disproporcinalno velike, može se tumačiti Leonardovom tendencijom da odvojeno slika glave i tijela. Njegovi su notesi puni pripremnih skica ruku u različitim pozama. Umjetnik je možda samo preslikao prethodni crtež iz svoje bilježnice.

Erotično milovanje

Portret zrači snažnom erotičnošću. Slika je taktilna, nježna i prikazuje Ceciliju kako miluje dugačak, tanak vrat životinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:47