POVRAT IMOVINE

Supružnici Reichsmann ubijeni su u Auschwitzu. Nakon 70 godina, zagrebački muzej vratio je oduzete slike njihovom nasljedniku

Maurice de Vlamnik

 Nmmu/
Slike je Nacionalni muzej moderne umjetnosti predao Andrewu Reichsmannu

U ponedjeljak, 18. rujna 2023. godine, Nacionalni muzej moderne umjetnosti po Odluci građanskog suda u Zagrebu, kako su obavijestili, predao je dvije slike Andrewu Reichsmannu. Time je okončan tri generacije dugačak proces povrata u vlasništvo slika Mrtva priroda s flašom Andréa Deraina i Pejzaž pored vode Maurice de Vlamincka, nekoć u vlasništvu poduzetnika Dane Reichsmanna, oca Danice Ann Reichsmann Svoboda i djeda Andrewa Reichsmanna. Sudbina slika odražava tragičnu i složenu povijest obitelji Reichsmann, židovske zajednice, ali i nedoumice hrvatskog društva. Slike je 1946. godine Muzeju predalo Ministarstvo za nauku i kulturu u ime Države kao vlasnika slika, nakon što ih je od Marijana Polića preuzela poslijeratna Komisija za sakupljanje i čuvanje kulturnih spomenika i starina. Marijanu Poliću slike je na pohranu i čuvanje predala obitelj Reichsmann nakon što im je NDH oduzela svu imovinu. Supružnici Reichsmann ubijeni su u Auschwitzu.

Tadašnja uprava Muzeja vođena građanskom savješću i profesionalnom etikom, slike nije inventirala u muzejsku zbirku, već u Knjigu pohrane što je uvelike olakšalo pravni put povratu umjetnina na zahtjev obitelji. Cijeli proces je nažalost trajao preko 70 godina. NMMU slijedi važeće propise i zakone, te i ovom prilikom ističe važnost pravnog uređenja povrata umjetnina nepravedno oduzetih u Drugom svjetskom ratu i poraću kao temeljnu civilizacijsku, etičku i stručnu obvezu. Kako bi se proces završio, muzeji diljem Hrvatske u suradnji s brojnim srodnim baštinskim ustanovama, a uz ključnu podršku Ministarstva kulture i medija, sada intenzivno rade na istraživanju provenijencije, odnosno utvrđivanja vlasništva umjetnina za koje postoji osnovana sumnja da su nepravedno oduzete tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:04