Vrijedno djelo

Slika vrijedna 20 milijuna eura pronađena je, slučajno, na autobusnoj stanici u Londonu u plastičnoj vreći

Slika u rukama voditelja Longleat Housea nakon što je pronađena 2002. godine

 

 Sean Dempsey/pa Images/profimedia/Sean Dempsey/pa Images/profimedia
Smatra se da je renesansni majstor Tizian naslikao ovo svoje djelo 1508. kada je imao jedva 20 godina

Slika "Odmor na bijegu u Egipat", rano Tizianovo djelo, prvi put nakon više od 145 godina nudi se na tržištu umjetnina te će se prodavati u srpnju u londonskom Christie‘su, najavila je ta aukcijska kuća. Naslikana na drvenoj ploči, slika prikazuje Djevicu Mariju s Isusom u naručju dok ih Josip gleda.

Kako navode u Christie‘su u tekstu na svojoj web stranici, smatra se da je venecijanski renesansni majstor naslikao ovo svoje djelo 1508. kada je imao jedva 20 godina.

Ne zna se tko je bio naručitelj, a prvi je put dokumentirana u kolekciji venecijanskog trgovca začinima koji se zvao Bartolomeo della Nave početkom 17. stoljeća. U svojoj kolekciji, koju su, prema riječima arhitekta Vincenza Scamozzija, vidjeli "svi virtuozi Venecije", Della Nave je imao najmanje 15 Tizianovih slika i djela svih glavnih venecijanskih renesansnih slikara, kao što su Bellini, Giorgione i Veronese. Tijekom sljedećih stoljeća bila je u vlasništvu raznih aristokrata, careva i nadvojvoda diljem Europe da bi je krajem 19. stoljeća kupio 4. markiz od Batha na aukciji od Christie‘su.

U istoj je kući sada prodaje posljednji markiz, a procijenjena je na 15 do 25 milijuna funti.

Slika je imala poprilično zanimljivu prošlost jer je dva puta ukradena pa pronađena. Prvi put su je 1809. odnijele iz palače Belvedere u Beču trupe Napoleona Bonapartea, a zatim je sredinom 1990-ih tijekom pljačke u Longleat Houseu, sjedištu markiza od Batha, u Wiltshireu, ukradena iz salona na prvom katu. Nakon sedmogodišnje potrage pronašao ju je detektiv Charles Hill, bivši šef Odjela za umjetnine i antikvitete Scotland Yarda, na autobusnoj stanici u Richmondu u plastičnoj vreći, bez okvira, ali neoštećenu.

Hill, koji je umro 2021., rekao je da ga je do mjesta odveo čovjek kojeg je opisao kao spoj Arthura Daleyja i Lovejoya, odmetnutih likova dviju TV serija koje su se prikazivale 1980-ih i 1990-ih, u zamjenu za 100.000 funti nagrade. Hill je također bio poznat po tome što je pomogao pronaći verziju "Vriska" Edvarda Muncha iz 1893. nakon što je ukradena iz Nacionalnog muzeja u Oslu 1994. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 17:17