UOČI OLIMPIJADE

Slavni arheolog zatražio povrat Mona Lise iz pariškog Louvrea u Italiju. O tome je već govorio i George Clooney, a jedan je sportaš poručio Macronu…

Olimpijski plamen ispred Mona Lise u Louvreu

 Cedric Michel/Afp
Leonardo da Vinci je pred smrt Mona Lisu prodao francuskom kralju Franji I. koji ju je držao u dvorcu Amboise

Pred Olimpijadu u Parizu slavni egipatski arheolog Zahi Hawass podigao je popriličnu prašinu ovih dana kada je u intervjuu za ANSA-u pozvao talijanskog ministra kulture na suradnju oko povratka Mona Lise Leonarda da Vincija iz Francuske u Italiju.

Upitan bi li savjetovao Gennaru Sangiulianu da zatraži povratak Mone Lise, koja je izložena u pariškom Louvreu odgovorio je: "Da, razgovarat ću s ministrom kad ga vidim. Italija i ja se možemo udružiti kako bismo vratili talijanske ukradene artefakte. La Gioconda je najvažnija stvar. Mora se vratiti u Italiju."

Po mnogima najveći arheolog na svijetu također je ponovio svoje prethodne zahtjeve da se tri egipatska artefakta - Kamen iz Rosette, Nefertitina bista i zodijak Dendera - vrate u njihovu zemlju porijekla.

image

Zahi Hawass

Jhphoto/Česká Editoriální Fotografie/profimedia/Jhphoto/Česká Editoriální Fotografie/profimedia

Hawass je također upitan da komentira glasine da dolazi na mjesto ravnatelja prestižnog Egipatskog muzeja u Torinu. "Rado bih prihvatio ovu poziciju i radio bih na tome da torinski muzej postane najvažniji na svijetu", rekao je.

Leonardo da Vinci je pred smrt Mona Lisu prodao francuskom kralju Franji I koji ju je držao u dvorcu Amboise. Nakon Francuske revolucije slika dobiva novi dom u Louvreu no Napoleon je uzima i vješa u svoju spavaću sobu. Po njegovom silasku s vlasti Mona Lisa se vraća natrag u Louvre.

U kolovozu 1911. godine, međutim, sliku je iz Louvrea ukrao Vincenzo Peruggia želeći je vratiti "kući" u Italiju. Vjerovalo se da je zauvijek izgubljena no krajem 1913. Mona Lisa se neočekivano pojavljuje u Firenci. Od početka 1914. ponovno se nalazi u Louvreu.

Rasprava o povratu Mona Lise, inače, traje već stoljećima, no posljednjih je godina sve intenzivnija. Holivudski glumac George Clooney rekao je svojedobno tijekom promocije svog filma "The Monument Men": "Mislim da imate vrlo dobar argument za svoje artefakte. Možda ne bi bilo loše da su vraćeni. Mislim da je to dobra ideja. To bi bila vrlo poštena i vrlo lijepa stvar. Mislim da je to prava stvar."

Prošle pak godine talijanski biciklist Alberto Bettiol rekao je na X -utijekom Tour de Francea nakon sastanka s predsjednikom Macronom: "Monsieur le Président, molim vas vratite nam Mona Lisu i hvala što ste došli na Tour."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 12:02